Privreda

Kandidati za posao poslodavce ocenili jedinicom: Ne daju povratne informacije posle konkursa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2022

-

10:02

Kandidati za posao poslodavce ocenili jedinicom: Ne daju povratne informacije posle konkursa
Kompanija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo devet od 10 kandidata koji su od početka godine konkurisali za posao ističu da je najveći problem što nikad nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca, pokazuje istraživanje koje je sproveo portal za zapošljavanje Poslovi Infostud. 

Za takvo ponašanje, pošto je 88 odsto ispitanika potvrdilo da nisu dobili povratnu informaciju, poslodavci su dobili ocenu 1,5 od maksimalnih pet. 

Infostud navodi u saopštenju da je do izbijanja pandemije postojala blaga tendencija u poboljšanju situacije i podseća da se ove godine ponovila prošlogodišnja neprolazna ocena za poslodavce.

"U vremenu velikog deficita kadrova, kada je sve teže doći do radnika situacija postaje još alarmantnija kada zbog ovog razloga čak 65 odsto kandidata navodi da više ne bi konkurisali kod istog poslodavca, a njih 70 odsto ističe da čak tog poslodavca ne bi prepuručili nekom od svojih bližnjih", kaže Miloš Turinski PR menadžer portala Poslovi Infostud.

Za dobijanje informacija o radnom mestu za koje kandidati konkurišu i brzinu završetka selekcije kompanije su dobile visoke ocene od 3,7. 

Kandidati su posebno kao pozitivne primere, dajući im najviše ocene, izdvojili Neoplantu, Asip Prevent, Publik, kao i kompanije iz IT sektora Coing, Visaris i Sixsentix. 

Infostud prikuplja ocene kandidata o procesu selekcije i regrutacije kod poslodavaca kroz istraživanje "Oceni put do posla" već 13 godina. U 2022. godini stav je iskazalo 22.339 kandidata na 28.791 konkursa raspisanih od strane 7.783 poslodavaca. Kandidati sa od jedan do pet ocenjuju način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzinu završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis