Biznis vesti

Lista deficitarnih zanimanja u Austriji duga kao nikada do sada – na spisku više od 100 profesija

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

09:06

Lista deficitarnih zanimanja u Austriji duga kao nikada do sada – na spisku više od 100 profesija
Lista deficitarnih zanimanja u Austriji duga kao nikada do sada – na spisku više od 100 profesija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, te pored uobičajenih kuvara sada nedostaju i elektromehaničari, diplomirani inženjeri i radnici u špediciji.

Takođe nedostaju knjigovođe, medicinske sestre, te kadrovi u tehničkim zanimanjima.
Savezna lista zanimanja u kojoj postoji deficit radne snage sadrži 100 profesija, a uz to postoji i 58 na regionalnim listama.

"Značajnim proširenjem liste deficitarnih zanimanja, pojačavamo naše napore da  na što bolji način rešimo problem  nedostajuće kvalifikovane radne snage", naglasio je ministar privrede i rada Martin Koher.

On je ukazao da takozvana "crveno-belo-crvena karta" treba da olakša dolazak radne snage iz inostranstva za deficitarna zanimanja.

Ove godine je u prvih deset meseci izdato 1.890 takvih radnih i boraviših dozvola, duplo više nego 2021.godine. Ministarstvo privrede i rada objašnjava da za deficitarnu radnu snagu postoji mogućnost lakšeg dobijanja "crveno-belo-crvene karte" i time pristup tržištu rada.

Svake godine, na kraju godine, Ministarstvo rada objavljuje listu deficitarnih zanimanja za iduću godinu. Prošle godine se na saveznoj listi našlo 66 deficitarnih zanimanja, a na regionalnoj 60.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis