Evropa

Prodavnice u Austriji pripremile plan za slučaj "blekauta"

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

12:40

Prodavnice u Austriji pripremile plan za slučaj "blekauta"
Beč - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji se već dugo strahuje od mogućeg "blekauta", to jest šireg i dužeg nestanka struje, pa su institucije preduzele konkretne mere za pripremu za ovakvu situaciju, a sada su i supermarketi usvojile plan delovanja.

Dugi redovi ispred supermarketa mogli bi biti realnost u slučaju "blekauta" u Austriji, pa su supermarketi i trgovci namirnicama na okruglom stolu dogovorili jedinstveno delovanje u slučaju ove krize.

Iako eksperti tvrde da nema povećanog rizika od "blekauta", supermarketi su pripremili plan, koji predviđa, u prvom koraku, da sve prodavnice budu zatvorene prvog dana kako bi mogle izvršiti potrebne pripreme.

Od drugog dana "blekauta" od 9 do 10 sati prodavnice bi namirnice isporučivale opštini i interventnim organizacijama, a od 10 do 15 časova predviđeno je deljenje potrošačima pripremljenih kesa sa proizvodima.

Građani neće moći da biraju šta je u kesi, jer će se u njoj naći samo najpotrebniji proizvodi kao što su voda, hleb, konzerve i gotova jela.

Građani neće moći da ulaze u supermarkete, a kesu će dobijati isped prodavnice, i moćiće da je plate samo gotovinom. Od trećeg dana biće deljeni samo "suvi" proizvodi.

Građanima se preporučuje da već prave zalihe hrane za period od dve nedelje. Austrijske vlasti su odavno izdale savet građanima se pripreme za mogući "blekaut", te kupe sveće, lampe na baterije, da imaju radio na baterije ili druge alternativne mogućnosti napajanja bez struje, naprave zalihe higijenskih artikala.

Nacionalna banka Austrije (OeNB) savetuje građanima da kod kuće imaju i u gotovini po 100 evra po članu domaćinstva, to jest svotu koja odgovara duploj visini nedeljne kupovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa