Privreda

Status ovlašćenih privrednih subjekata Uprave carina: Jednostavnije procedure i manje papirologije za još 11 firmi

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

13:46

Status ovlašćenih privrednih subjekata Uprave carina: Jednostavnije procedure i manje papirologije za još 11 firmi
Status ovlašćenih privrednih subjekata Uprave carina: Jednostavnije procedure i manje papirologije za još 11 firmi - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

U Privrednoj komori Srbije danas su predstavljene nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), što je još jedna potvrda nastojanja institucija da privredi pruže maksimalnu podršku i olakšaju joj poslovanje.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da će nove pogodnosti omogućiti ovlašćenim AEO privrednim subjektima jednostavnije procedure, manje papirologije, kontrole, birokratije i čekanja, niže troškove, kao i veću sigurnost i predvidivost u poslovanju. Dodao je da ovaj sertifikat fimama donosi i veću konkurentnost na trzištu i bolju mogućnost za dobijanje novih poslova.

Čadež je istakao da će danas 11 novih privrednih subjekata dobiti sertifikate, čime će broj kompanija sa statusom AEO privrednog subjekta dostići 47.

"Sve su ovo velike, uspešne kompanije što potvrđuje i podatak da one ostvaruju 4,3 milijarde evra prihoda i da zapošljavaju više od 35.000 radnika. Osim u oblastima transporta, logistike i energetike, posluju u raznolikim proizvodnim delatnostima, od prehrambene industrije do farmacije", rekao je Čadež.

Uprava Carina

 

Najavio je i unapređenje infrastrukture na graničnim prelazima koja bi trebalo da doprinese smanjenju čekanja na granicama kao i ubrzavanju prometa.

Kada je reč o novim olakšicama za nosioce statusa AEO, one podrazumevaju da će za ove firme od sada biti otvoreni posebni šalteri u svim carinskim ispostavama gde postoje tehnički uslovi za tako nešto.

Imaće i prednost u slučaju podnošenja zahteva za bilo koje drugo odobrenje, a predviđena je i upotreba posebnih saobraćajnih traka gde za to postoje infrastrukturni uslovi. Prema rečima direktora Uprave carina Srbije Branka Radujka kompanije koje su stekle AEO status, u spoljnotrgovinskom poslovanju, poznat kao status ovlašćenog privrednog društva, to su uspele ispunjavajući veoma zahtevne, transparentne i međunarodno priznate preduslove a posedovanje ovog sertifikata je potvrda da je firma pouzdan partner u spoljnoj trgovini.

Uprava Carina

 

"Danas sertifikate uručujemo firmama koje su status AEO stekle u poslednjih godinu dana a  predstavlјamo i nove prednosti koje taj status donosi a koje su obezbeđene kroz njegovo međusobno priznavanje u okviru zemalјa Otvorenog Balkana, ali i drugih zemalјa koje su prihvatile i priznale naše sertifikate," rekao je Radujko.

Pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Srbije Nataša Mirković je kao prioritetne zadatke Uprave carina navela efikasne i transparentne postupke, do kojih se velikim delom dolazi upravo osluškivanjem potreba privrede. Konferenciji u Privrednoj komori su prisustvovali i predstavnici više od 50 kompanija koji su izneli svoja očekivanja kada je reč o dodatnom unapređenju AEO statusa, što bi, moglo da donese opipljive benefite u vidu značajnog razvoja trgovine i ekonomija celog regiona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis