Privreda

Nemačke firme planiraju dugoročne investicije u Srbiji: "Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži i efikasniji"

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

11:11

Nemačke firme planiraju dugoročne investicije u Srbiji: "Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži i efikasniji"
Nemačke firme planiraju dugoročne investicije u Srbiji: "Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži i efikasniji" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je prvi trgovinski partner Srbije u EU i spada u najveće investitore, a između dve države postoje snažne privredne veze, rečeno je na sastanku predstavnika Delegacije Istočnog komiteta nemačke privrede i Privredne komore Srbije i poručeno da su nemačke kompanije  opredeljene za dugoročne investicije u Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno je da je potrebna dinamičnija zelena transformacija i uspostavljanje sistema podsticaja za korišćenje zelene energije s obzirom na resurse i klimatske uslove kojima Srbija raspolaže.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović predočio je nemačkoj delegaciji mogućnosti investiranja u Srbiji, kao i ključne makroekonomske parametre i izazove u poslovnom ambijentu.

Vesović je poručio da ćemo nastojati da zadržimo i dalje unapređujemo nivo nemačkih investicija u srpskoj ekonomiji.

"Naš posao je da obezbedimo da biznis bude brži, efikasniji i jednostavniji, kako kroz regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, tako i kroz podnošenje inicijativa vladi u najboljem interesu privrede", ukazao je Vesović. 

Direktor Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji Aleksandar Markus naveo je da su nemačke kompanije koje rade na ovom tržištu opredeljene za dugoročne investicije i da planiraju nastavak poslovanja.

Nemačka glavni partner u izvozu

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS Bojan Stanić naveo je da je u 2022. godini Srbija ostvarila veoma visok deficit u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni od gotovo 10 milijardi evra uzrokovan, pre svega, visokim cenama energenata.

Ali, kako je naveo, to je kompenzovano značajnim suficitom u razmneni usluga, kao i visokim prilivom stranih direktnih investicija i doznaka. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Robna razmena Srbije je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok su zemlje članice Evropske unije učestvovale su sa oko 60 odsto u ukupnoj razmeni.  Glavni pojedinačni spoljnotrgovinski partner u izvozu Srbije je bila Nemačka, a slede Kina i Italija", navodi Stanić.

U delegaciji Istočnog komiteta nemačke privrede bio je i direktor Mihael Harms i regionalna direktorka za Jugoistočnu Evropu  Awa Kviring.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis