Privreda

EBRD ažurirala svoje prognoze: U Srbiji prošle godine rast BDP 2,3 odsto, a ove 2,0 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

13:23

EBRD ažurirala svoje prognoze: U Srbiji prošle godine rast BDP 2,3 odsto, a ove 2,0 odsto
Evropska banka za obnovu i razvoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ažurirala je danas svoje prognoze regionalne ekonomske perspektive i za Srbiju je procenila da je rast BDP-a u 2022. godini iznosio 2,3 odsto, a da će u ovoj godini biti 2,0 odsto. Kako je saopšteno iz EBRD, time je smanjena procena rasta BDP-a Srbije u ovoj godini za 1,3 odsto u odnosu na poslednji izveštaj iz septembra prošle godine.

EBRD je procenila da će 2024. godine u Srbiji rast BDP biti 3,5 odsto. Za region Zapadnog Balkana procenjeno je da je rast BDP u 2022. bio 3,0 odsto, da će ove godine biti rast BDP 2,2 odsto, a u 2024. godini 3,4 odsto.

U odnosu na poslednji izveštaj i procenu EBRD iz septembra procenjeni rast BDP-a za Zapadni Balkan u ovoj godini smanjen je za 0,8 odsto, objavljeno je na sajtu te banke.

Visoke cene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede pa se očekuje da će proizvodnja u regionima banke, koji se protežu na tri kontinenta, sada porasti za 2,1 odsto u ovoj godini, u odnosu na 3,0 odsto predviđenih u poslednjem izveštaju u septembru.

Prognoze rasta su prilagođene naniže u više od polovine od 36 ekonomija u kojima EBRD radi, uz vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da će rast u regionima banke biti povećan do 3,3 odsto u 2024. godini.

Procenjuje se da je proizvodnja porasla za 3,2 odsto na godišnjem nivou u periodu januar-septembar 2022. i za oko 2,4 procenta za godinu u celini – sporije nego 2021, godine zbog rata u Ukrajini i posledica pandemije korone.

Inflacija u oktobru dostigla vrhunac

Prosečna inflacija u regionima EBRD pala je na 16,5 procenata u decembru nakon što je dostigla vrhunac od 17,5 procenata u oktobru. 

Očekuje se da će proizvodnja u centralnoj Evropi i baltičkim državama porasti za 0,6 odsto ove godine, a prošle godine ekonomije regiona su se pokazale otpornijima nego što se očekivalo, saopštila je EBRD i navela da će u 2024. u tim zemljama biti zabeležen ekonomski rast od 2,7 odsto.

Zemlje u jugoistočnoj EU takođe su bile otporne na šokove, ali su imale niže stope rasta u drugoj polovini prošle godine i za njih se predviđa rast od 1,5 odsto u ovoj i od 3,1 odsto u 2024. godini.

Banka predviđa rast ukrajinskog BDP-a od jedan odsto ove godine, u odnosu na prognozu od osam odsto u septembru prošle godine, a za 2024. prognozira rast od tri odsto.

Rast BDP-a u Turskoj značajno je usporio 2022. godine i očekuje se da će dalje pasti, na tri procenta u ovoj i narednoj godini zbog rastućih zahteva za spoljnim finansiranjem i političke neizvesnosti zbog predstojećih izbora u toj zemlji.

Te prognoze ne uzimaju u obzir uticaj prošlonedeljnih zemljotresa na ekonomiju zemlje, a taj uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost ove godine će verovatno dovesti do povećanja BDP-a od jedan odsto. Proizvodnja u istočnoj Evropi i na Kavkazu (bez Ukrajine) premašila je očekivanja u 2022. visokim rastom u Jermeniji i Gruziji.

Međutim, očekuje se da će se rast usporiti na 2,7 procenata u ovoj godini pre nego što se umereno poveća na 3,6 procenata u 2024. usred slabljenja uticaja vanrednih faktora u vezi sa preusmeravanjem trgovine oko Rusije i prilivom kapitala i kvalifikovanih migranata.

Očekuje se da će proizvodnja u Centralnoj Aziji porasti za 4,9 odsto u 2023, a za 5,4 odsto u 2024. zbog planiranih infrastrukturnih investicija, visokih cena roba i preseljenja ruskih preduzeća.

Predviđa se da će proizvodnja u južnom i istočnom Mediteranu porasti za četiri procenta u 2023. i 4,2 procenta u 2024. Kako je najavljeno, EBRD će sveobuhvatniji izveštaj o izgledima za regionalnu ekonomiju objaviti u maju.

Komentari (0)

Biznis