Privreda

Delegacije 16 najvećih američkih kompanija u Beogradu, Ginkel: Srbija dobro mesto za biznis

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

17:40

Delegacije 16 najvećih američkih kompanija u Beogradu, Ginkel: Srbija dobro mesto za biznis
FoNet/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine - Copyright FoNet/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

veličina teksta

Aa Aa

Otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu Džo Ginkel, povodom posete delegacije 16 najvećih američkih  kompanija, izjavio je danas da su one zainteresovane za ulaganje u Srbiji i saradnju sa srpskim kompanijama. Ginkel je u izjavi Tanjugu istakao da jačanje ekonomskih veza doprinosi i sve boljim političkim odnosima Srbije i SAD.

Posetu je organizovala Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija (ACEBA), kako bi se u Srbiji razgovaralo o mogućnostima unapređenja saradnje i novim investicijama, a Ginkel je tim povodom rekao za Tanjug da je ta poseta od velikog značaja za veće prisustvo američkog biznisa u Srbiji.

On je naglasio da jačanje ekonomskih veza vodi jačanju i drugih odnosa, kao i drugačijem gledanju na neka druga pitanja, kao što su spoljna politika i strateški prioriteti.

"Veoma je značajno što SAD i Srbija dele strateške prioritete. Na primer, Srbija postaje član EU i mi smo tu da pomognemo njenu transformaciju i da bude bliže EU", naglasio je Ginkel.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki dan za američki biznis u Srbiji, jer imamo delegaciju predstavnika 16 renomiranih kompanija u svetu.

"I došle su u Srbiju, a jedan od razloga što su ovde jeste što je Srbija dobro mesto za biznis", kazao je Ginkel.

Naveo je da su američke kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne svojim investicijama, kao i da dovoljno o tome govore činjenice da su američke kompanije od 2001. investirale više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju sada više od 30.000 ljudi.

"I zato i mnogo druge američke kompanije žele da dođu na ovo tržište i posluju ovde", naglasio je Ginkel.

Istakao je da je dolazak delegacije 16 velikih američkih i evropskih kompanija, koje će boravati više dana u Beogradu, druga najveća delegacija koja je posetila Srbiju u poslednjih nekoliko meseci, što dovoljno govori o tome koliko američki biznis poštuje Srbiju, ali i o snazi bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Veća integracija biznis veza vodi i jačim političkim odnosima, kao i sve boljim ukupnim bilateralnim odnosima između dve zemlje. Svaki dan vidimo da jačaju i produbljuju se veze između Srbije i SAD", rekao je Ginkel.

"Srbija je postala silicijumska dolina Zapadnog Balkana"

U poseti Srbiji su kompanije: Arc her Daniels Midlend, Bec htel, Bell, Citi, Merck, Motorola Solutions, Northop Grumman, Organon, Oskkosh Defense, Palo Alto Networks, Pfizer, Rio Tinto, S2 Global, Smartmatic, UGT Renewables i Visa. Ginkel je kazao da američke kompanije u Srbiju privlači mnogo stvari, a pre svega što je Srbija na pragu EU, ali i to što je Srbija pokazala da ima dobro obrazovane mlade i dinamične ljude.

Naveo je da se svuda po Beogradu mogu vide i natpisi poznatih američkih kompanija koje su prisutne u Srbiji i da su te kompanije upravo došle ovde kako bi našle dobre i kvalifikovane radnike koji žele da se bave tim poslovima, a koji dosta doprinose rastu srpskog BDP-a.

"Srbija je ekonomski motor Zapadnog Balkana, to je najveća ekonomija u regionu koja integriše svoju ekonomiju sa drugim ekonomijama u regionu. I kada srpska ekonomija raste, raste i u celom regionu", naveo je Ginkel.

Kazao je da sama činjenica da su predstavnici 16 velikih američkih kompanija u Srbiji dovoljno govori da žele da posluju i investiraju u Srbiji, kao i da te kompanije i korporacije dolaze iz raznih sektora, kao što su poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, IT, uprave, sektora odbrane...

Te kompanije su najbolji primeri američke domišljatosti i inovativnosti i u Srbiji su zato jer žele da nađu partnere i posluju ovde, poručio je Ginekel.

Na pitanje šta misli o IT sektoru Srbije, Ginkel je rekao da je nemoguće da sve kaže koliko bi hteo o jačanju srpskog IT sektora i da je sigurno Srbija postala u nekim aspektima "silicijumska dolina Zapadnog Balkana", kao i da ima potencijal da sa daljim jačanjem to bude i u regionu centralne Evrope. Ginkel je kazao da se naročito razvio srpski IT sektor u oblastima gejminga, pravljenja aplikacija i rešenja u oblasti finansija.

Momirović: Više od milijardu dolara od izvoza u SAD

Ministar trgovine Tomislav Momirović je nakon današnjeg sastanka sa predstavinicima vodeće američke poslovne asocijacije, Američko-centralnoevropska asocijacija (ACEBA) izjavio da je Srbija u prošloj godini ostvarila prihod od izvoza usluga u SAD koji je bio veći od milijardu dolara.

On je naveo da je u prethodnoj godini ostvaren najveći obim robne razmene između Srbije i SAD i to u visini od 1,2 milijarde dolara, što je uvećanje od oko 30 odsto u odnosu na 2021. godine, te da ostvareni izvoz od oko 550 miliona dolara sa SAD predstavlja najbolji izvozni rezultat u proteklim godinama. 

"Ponosni smo na to da već godinama unazad postoji razvijena saradnja u oblasti proizvodnje softvera i pružanja različitih usluga za velike američke IT kompanije, a upravo u trgovini uslugama SAD pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo. U SAD izvozimo 4 puta više usluga nego što ih uvozimo“, rekao je  Momirović.

On je napomenuo da postoje veliki potencijali za novi talas američkih ulaganja u Srbiju kada je reč o IT sektoru, auto-industriji, kao i na polju obnovljivih izvora energije, što su svakako oblasti koje se smatraju budućim pokratačem privrednog rasta u Evropi.

FoNet/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

 

"SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od oko 4 milijarde dolara, dok kompanije iz SAD u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 radnika. Sa predvidivim poslovnim okruženjem, razvijenom infrastrukturom, povoljnim geostrateškim položajem i visokokvalifikovanom radnom snagom Srbija danas predstavlja interesantnu destinaciju za ulaganja. To prepoznaju i kompanije iz SAD, a današnji sastanak sa predstavinicima nekih od najvećih svetskih kompanija posvetili smo razgovoru o budućim investicijama u našu zemlju", naglasio je Momirović.

Američko-centralnoevropsko poslovno udruženje (ACEBA) je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, na čijem čelu je Erik Stjuart, koji je ranije bio na poziciji zamenika pomoćnika sekretara za trgovinu SAD. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis