Fokus

Bajden: Ovaj rat nije nužnost nego tragedija, Putin može ga okončati jednom rečenicom

Komentari

Autor: CNN, Euronews Srbija

21/02/2023

-

17:59

Bajden:  Ovaj rat nije nužnost nego tragedija, Putin može ga okončati jednom rečenicom
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je danas u Varšavi Rusiju da je u Ukrajini počinila ''zločine protiv čovečnosti i ratne zločine'' i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena. On se danas u Varšavi obratio nakon govora poljskog predsednika Andžeja Dude, uoči prve godišnjice početka rata u Ukrajini.

"Kijev stoji visok, ponosan, što je najvažnije, slobodan", rekao je predsednik Bajden u Varšavi, samo nekoliko sati nakon dugotrajnog obraćanja Vladimira Putina u kojem je suspendovao nuklearni sporazum Rusije i SAD-a.

"Putin je mislio da ćemo se predati, bio je u krivu. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske", kaže. 

Dodao je da NATO ujedinjeniji nego ikad pre. 

"Putin više u sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu ustrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće oslabiti, nećemo se umoriti. Ljubav ukrajinskog naroda će prevladati nad Putinovom željom za moći i zemljom. U pitanju je sloboda", rekao je Bajden koji je u nekoliko nvrata pomenuo i vrednosti demokrtatije.

"Ukrajina nikada neće biti ruska poeda. Pre godinu dana ruski tenkovi su krenuli na Ukrajinu, Ukrajina je još slobodna", rekao je Bajden. 

Tanjug/AP

 

 

On se potom obratio i, kako je rekao,  građanima Rusije.

"SAD i NATO ne žele uništiti Rusiju, nema zavere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost nego tragedija. Putin može okončati rat jednom rečenicom. Pobeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može braniti", rekao je Bajden. 

On je podsetio da je Poljska prihvatila milione izbeglica iz Ukrajine. 

"Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu. Putin je pokušao da izgladni Europu, da spreči Ukrajinu da izvozi hranu, da izazove globalnu krizu hrane. To bi posebno pogodilo afričke zemlje", kazao je predsenik SAD.

On je još jednom ponovio da je Ukrajina "slobodna, suverena i demokratska". 

Tanjug/AP

 

 

"Nametnuli smo najjače sankcije koje su ikad nametnute nekoj državi i uvešćemo ih još. Imamo mnogo toga na što možemo biti ponosni tokom protekle godine. Ali i dalje će biti teških dana. Držaćemo leđa Ukrajini dok brani samu sebe", kaže Bajden.

On je dodao da je svet na prekretnici.

"Odluke koje sada donosimo odrediće iduće decenije - s jedne strane je demokratija, a s druge diktator koji želi da je uništi. Nema slađe reči od slobode i nema višeg cilja od slobode", naveo je predsednik SAD.

Ranije jutros, ruski predsednik Vladaimir Putin je održao govor tvrdeći da Zapad ima „ambicije“ da zauzme „istorijski ruske zemlje“.

"Elita Zapada ne krije svoje ambicije, a to je da strateški porazi Rusiju. Šta to znači? To znači da se jednom zauvek završi sa sobom", rekao je Putin. 

Putin je istovremneo objavio da Rusija obustavlja svoje učepće u Novom STARTU sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dve strane.

Komentari (1)

Megido

21.02.2023 18:48

Ovo je normalan sled okolnosti, jer su i Putin i Bajden dva "kralja - severa i juga, koji su prorečeni u Danilovoj knjizi. Zanimljivo je da upravo Danilo jedini piše od svih pisaca Biblije da će severnom kralju - Rusiji - doći kraj iznenada i bez ičije pomoći(Dan.11:45).

Svet