Privreda

EPS tužio firme "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen" i traži osam miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

11:38

EPS tužio firme "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen" i traži osam miliona dolara
EPS tužio firme "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen" i traži osam miliona dolara - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da od firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen", koje su bile angažovane na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO Kostolac, traži isplatu 3.887.127 dolara s kamatom, za ono što je EPS platio izvođačima radova za radove koji nisu izvedeni ili nisu kvalitetno izvedeni.

EPS je naveo da je 10. avgusta 2022. Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv firmi "Italiana Costruzioni" i "Bauwesen". EPS, takođe, potražuje od tih firmi i 4.293.465,62 dolara sa kamatom na ime naknade štete koju EPS trpi ili će trpeti.

Ta šteta se odnosi na trošak za izvođenje radova na demontaži i uklanjanju opreme i materijala koji su isporučeni ili ugrađeni, ali su neupotrebljivi, na trošak za izvođenje radova na popravci nekvalitetno izvedenih radova na izgrađenom delu pruge, što podrazumeva i nabavku adekvatne opreme i materijala, na troškove izgradnje nedostajućeg dela pruge, kao i na čuvanje i uništenje specifične opreme koja se skladišti i uništava u skladu sa posebnim propisima. 

Pripremno ročište koje je održano 16. januara ove godine odloženo je za 25. maj sa ciljem da se pokuša mirno rešenje spora.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

EPS je i ranije preduzeo mere u ovom slučaju i 4. oktobra 2019. godine aktivirana je bankarska garancija od "Italiana Costruzioni" i naplaćen je iznos od 4.217.336,40 dolara.

"Na ovom slučaju u vezi sa izgradnjom industrijskog koloseka u TE – KO Kostolac, EPS profesionalno sarađuje sa svim državnim organima", navedeno je u saopštenju EPS-a.

Italiana costruzioni: I mi smo žrtva prevare

Ogranak italijanske firme "Italiana costruzioni S.p.A" u Beogradu je prošle sedmice saopštio, povodom hapšenja šestoro ljudi osumničenih za malverzacije u EPS-u 22. februara, da je ova firma, kao i EPS, pretrpela štetu od više miliona dolara i bila žrtva prevare u kojoj je učestvovao i njen bivši zakonski zastupnik.

"Upravo iz ovog razloga, uprava društva je odmah po otkrivanju nezakonitih radnji smenila tadašnjeg zakonskog zastupnika, B.V.S, 2019. godine i podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, po kojoj su uhapšena navedena lica", navedeno je u saopštenju.

U ovom krivičnom postupku "Italiana costruzioni S.p.A" će se, kako je navedeno, pridružiti gonjenju i zahtevati naknadu štete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis