Privreda

Vesić: Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

10:17

Vesić: Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju
Vesić: Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju - Copyright Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić susreo se u Budimpešti sa mađarskim preduzetnicima u organizaciji mađarske Trgovinske i privredne komore i Udruženja mađarskih građevinskih preduzeća i najavio da će ove godine u Beogradu biti organizovan  zajednički poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija.

"Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju. Imamo dobre i važne projekte između dve države, ali neophodno je da više sarađuju i privatne kompanije", rekao je ministar Vesić koji se sastao sa predstavnicima mađarskih građevinskih firmi zajedno sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, u okviru dvodnevne posete Mađarskoj.

Vesić je zahvalio Janošu što mu je omogućio da razgovara sa privatnim mađarskim kompanijama iz oblasti infrastrukture, to jest niskogradnje i visokogradnje. Ministar Vesić je rekao novinarima posle sastanka da neke od tih kompanija već rade u Srbiji, dok su druge zainteresovane za dolazak na naše tržište.

"Tu je jedna kompanija koja već radi nadzor na projektu brze pruge Novi Sad - Subotica, imamo kompaniju koja zapošljava u Subotici 850 ljudi i druga je kompanija po veličini u Subotici. Pričali smo o problemima sa kojima se suočavaju i kakve potencijale vide za saradnju sa srpskim kompanijama. Dogovorili smo se napravimo zajednički forum koji će biti u Beogradu, u kome će učestvovati srpske i mađarske kompanije koje rade u niskogradnji i visokogradnji, da se upoznaju i pokušaju da zajednički učestvuju na tenderima, kako u Srbiji, tako u Mađarskoj i nekim drugim zemljama", rekao je Vesić.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

Istakao je da će to biti dobra prilika da se produbi srpsko-mađarska saradnja. Vesić je preneo novinarima da je mađarskim firmama predstavio planirane izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji, kojima će se dodatno ubrzati i pojednostaviti izdavanje građevinskih dozvola i druge procedure.

"Pričali smo i o sertifikatima zelene gradnje, koji se uvode kod nas izmenama i dopunama zakona, zatim o BIM modelima po kojima će se svi projekti u Srbiji raditi za nekoliko godina i drugim temama. Oni vide Srbiju kao vrlo sigurno tržište i ekonomiju gde žele da dođu. Ne vide nikakve probleme, a na nama je samo da ih ohrabrimo", naveo je Vesić.

Takođe, izrazio je očekivanje da će dosta srpskih i mađarskih kompanija krenuti da rade zajedno.

Kada je reč o predstojećem zajedničkom poslovnom forumu u Beogradu, Vesić je rekao da će taj skup biti organizovan zajedno sa Privrednom komorom Srbije, kao i da bi forum mogao da bude održan već za nekoliko meseci.

"Brza pruga će trgovanje učiniti lakšim"

"U Srbiji ćemo već naredne nedelje imati sastanke potkomisije za železničke projekte, kao i sastanke potkomisije za drumske projekte. Želimo da ubrzamo te stvari i krenućemo sa organizacijom tog skupa", rekao je Vesić.

Dejvid Tibor iz mađarske kompanije Masterplast rekao je novinarima posle sastanka da Srbija ima veoma ambiciozan plan za unapređenje energetske efikasnosti objekata i da tu vidi šansu i za dodatni posao za svoju kompaniju.

Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

 

Kazao je da je Masterplast već 20 godina proizvođač u Subotici i da će unapređenje izolacije objekata i planirani zeleni projekti u Srbiji dodatno unaprediti srpsko tržište u toj oblasti.
"Srbija je veoma dobro poslovno okruženje za mađarske kompanije, dobru  radnu snagu i dobre uslove za mađarske i druge strane investitore", rekao je Tibor.

On je kazao da će buduća brza pruga između Beograda i Budimpešte dodatno približiti dve zemlje i učiniti poslovanje lakšim.

Srbija je definitivno dobro mesto za mađarske investicije, naglasio je Tibor i dodao da u Srbiji traže nove poslovne partnere u oblasti izolacije objekata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis