Privreda

Raste izvoz, uvoz se smanjuje: U inostranstvu od početka godine prodata roba vredna 4,86 milijadi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

17:15

Raste izvoz, uvoz se smanjuje: U inostranstvu od početka godine prodata roba vredna 4,86 milijadi dolara
Granični prelaz Tabanovce - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je od početka godine izvezla robu u vrednosti od 4,86 milijardi dolara, što čini rast od 11,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 6,38 milijardi dolara, što je za 2,8 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku. 

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena za period od početka godine ostvarena je dolarima i iznosi 11,2 milijardi dolara, a u evrima 10,4 milijardi evra.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena za Srbiju porasla je za 2,9 odsto u dolarima, za period januar-februar u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 8,7 odsto u evrima za isti taj period. Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 4,53 milijardi, što je čini rast od 17,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok uvoz robe imao je vrednost od 5,94 milijardi, što predstavlja povećanje od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Deficit između uvoza i izvoza iznosi 1,52 milijardi dolara, što čini smanjenje od 31,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u evrima taj deficit iznosio je 1,41 milijardi, što je smanjenje od 27,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,2 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 66,4 odsto. Kada posmatramo region, najveće učešće u izvozu Srbije imala je Vojvodina - 32, odsto, zatim sledi Beogradski region - 23,7 odsto, Južna i Istočna Srbije - 20,9 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije -19,8 odsto, a oko 3,5 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama. 

profimedia

 

Učešće u uvozu imali su Beogradski region - 41,2 odsto, zatim sledi Region Vojvodine - 36,6 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 11,8 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 7,8 odsto, a oko 2,6 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama. Kada se posmatra struktura proizvoda, u izvozu najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju - 65,0 odsto , odnostno 3,16 milijardi dolara, slede roba za široku potrošnju - 24,2 odsto, tj. 1,17 milijardi dolara i oprema - 10,8 odsto, odnsno 527,2 miliona dolara, a neklasifikonvana roba po nameni iznosila 200.000 dolara. 

U strukturi uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju i to 59,8 odsto, slede roba za široku potrošnju, 17,7 odsto,  i oprema, 10,8 odsto, dok neklasifikovana roba po nameni iznosi 11,7 procenata. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. 

Zemlje članice Evropske unije čine 58,4 odsto ukupne razmene, drugi partner po važnosti zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 359,9 mil. dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i njihovih proizvoda, električnih mašina i aparata, gvožđa i čelika i pića. 

Najveći suficit sa zemljama okruženja

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, i to sa Crnom Gorom ,Bosnom i Hercegovinom  i Severnom Makedonijom.

Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Brazilom, Mađarskom, Slovačkom, Hrvatskom, Velikom Britanijom, Švedskom, Rumunijom, Češkom, Bugarskom, Moldavijom. 

Prema odseku Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije (SMTK), izvoz električnih mašina i aparata, električne energije, pogonskih mašina i uređaja, kao i proizvoda od kaučuka čine 38 odsto ukupnog izvoza. Učešće u ukupnom uvozu od 27 odsto čine električne mašine i aparati, nafta i derivati, električna energija i medicinski i farmaceutski proizvodi. Nerazvrstana roba, koja obuhvata i robu na carinskom skladištu i u slobodnoj zoni i ima učešće u ukupnom uvozu 12 odsto.

profimedia

 

U februaru 2023. godine je izvezeno je  robe u vrednosti od 2,52 milijarde dolara, što čini povećanje od devet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, a uvoz je iznosio 3,28 milijardi dolara, što je smanjenje od 10,4 odsto  u odnosu na isti mesec prethodne godine. Izraženo u evrima izvezeno je robe u vrednosti od 2,34 milijarde evra, što čini povećanje od 14,9 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, a uvoz je iznosio 3,05 milijardi evra, što je smanjenje od 5,4 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. 

Pet top izvoznih proizvoda

Na listi prvih pet proizvoda u izvozu našle su se rude bakra i koncentrata u iznosu od 187 miliona dolara, provodnici za avione, vozila i brodove od 155 miliona dolara, električna energija sa 150 miliona dolara, nove spoljne gume za automobile od 63 miliona dolara i pribor za motorna vozila sa 47 miliona dolara.

Na listi prvih pet proizvoda koje su se uvozile su prirodni gas u iznosu od 212 miliona dolara, sirova nafta - 120 miliona dolara,  električna energija 119 miliona dolara, lekovi za maloprodaju 92 miliona dolara i lignit sa 41 miliona dolara. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis