Privreda

Čadež: Više od 6.500 kompanija obezbediće stalan posao mladima iz programa "Moja prva plata"

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

14:31

Čadež: Više od 6.500 kompanija obezbediće stalan posao mladima iz programa "Moja prva plata"
Čadež: Više od 6.500 kompanija obezbediće stalan posao mladima iz programa "Moja prva plata" - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Više od 6.500 kompanija koje su učestvovale u prvoj fazi Programa „Moja prva plata 2020“ obezbediće stalan posao mladima koji su prošli devetomesečnu obuku u preduzećima, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Čadež je na predstavljanju rezultata prve faze programa u Privrednoj komori Srbije rekao da je više od trećine kompanija davalo dodatnu naknadu mladima tokom Programa na iznos koji je vlada obezbedila. 

„Program je omogućio privredi da zaposli mlade kadrove. Oko 10.000 kompanija je raspisalo pozive i oko 8.500 mladih učestvuje u Programu. Dve trećine kompanija kaže da će zaposliti za stalno ljude koji su u Programu“, rekao je Čadež.

On je napomenuo da se sa Vladom Srbije razgovara kako da se Program „Moja prva plata“ dodatno unapredi i omogući da doprinos poslodavaca bude još veći.

„Imamo sve razloge da budemo zadovoljni ovom akcijom čiji je osnovni cilj bio da se mladim ljudima pruži šansa da dobiju prvo zaposlenje. Ideja je bila da mladima, koji nemaju radno iskustvo, država pomogne kroz Program, i da kroz podršku firmama koje to žele zaposle mlade i da ih nauče da rade u sektoru", istakao je Čadež.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakla je da su mladi osnovna pokretačka snaga zemlje i njena budućnost.

„Rezultati istraživanja među mladima koji su kroz Program prvi put zasnovali svoj radni odnos pokazuju da bi 90 odsto mladih osoba ovaj Program preporučilo svojim prijateljima, a 80 posto od svih mladih ljudi koji su zaposleni na ovaj način je zainteresovano da nastavi radni angažman kod poslodavca kod kojih je dobilo svoju prvu platu“, navela je Kisić Tepavčević.

U PKS je danas održana Panel diskusija “Moja prva plata - Relevantnost za privredni sektor i mlade” u okviru koje su predstavnici vlade, privrede, i mladih, izneli svoja mišljenja o programu, dali preporuke i predložili dalje aktivnosti.

Vlada Srbije je u avgustu prošle godine donela Uredbu o Programu „Moja prva plata“ kao podsticaj u zapošljavanju mladih.

Preporuka za vas

Desetoro mladih u Italiji osmislili kako da pomognu ekonomiju Lacija, za njihovu ideju daleko se čulo
Država mladima kupuje kuće na selu: Danijel i Sanja su već povukli ovaj potez, a sada su tu razvili i porodični biznis
Vučić o velikom ekonomskom planu - ukida se ekstraporez za mlađe od 40 godina

Komentari (0)

Biznis