Agrobiznis

U Evropi za deset godina zatvoreno 50 šećerana, u Srbiji ostale samo četiri fabrike

Komentari

Autor: Euronews

19/06/2021

-

14:24

U Evropi za deset godina zatvoreno 50 šećerana, u Srbiji ostale samo četiri fabrike
U Evropi za deset godina zatvoreno 50 šećerana, u Srbiji ostale samo četiri fabrike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 2016. do 2020. godine domaći proizvođači šećera su u državni budžet po različitim osnovama uplatili 315,8 miliona evra. Svaki dinar od prodatog šećera u maloprodaji kreira dodatnih četiri dinara u BDP, izjavio je profesor Dragan Lončar na predstavljanju rezultata studije "Sektorska analiza grane šećera u Srbiji" koju je izradio Ekonomski fakultet u Beogradu. On je podsetio da od 16 šećerana u Srbiji, koliko ih je bilo 2000. godine, danas rade četiri.

"Beleži se godišnje smanjenje površina zasejanih pod šećernom repom od sedam odsto, a prinosa za tri procenta. Proizvodnja šećera je svake godine manja za prosečno 14 posto dok se u EU beleži trend povećanja površina pod šećernom repom od oko četiri procenta svake godine", ukazao je Lončar.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Evropa i region beleže trend zatvaranja šećerana proteklih decenija što ilustruju podaci da je od nekadašnjih 147 fabrika u Evropi i regionu, sa radom nastavilo 99.

Predstavnici Privredne komore Srbije, kompanija, i resornih ministarstava, razgovarali su o modelima kako da se sektor industrije šećera u narednom periodu unapredi. Proizvođači su ukazali da se smanjuju površine pod šećernom repom kao i izvoz šećera i naglasili da je problem što je cena šećera niska i ima negativan trend, a njihovi troškovi, kako su istakli, rastu. 

Prema statističkim podacima Ministarstva trgovine i turizma, koji objavljuje u okviru istraživanja Potrošačke korpe, šećer je jedna od retkih namirnica koja u protekloj deceniji nije poskupela. Danas je prosečna cena niža nego pre deset godina. U decembru 2010. bila je bila 79,39 dinara, a u istom mesecu 2020. godine 71,54 dinara.

Negativan trend u svim segmentima

Prema rečima Aleksandra Bogunovića, sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, studija pokazuje da industrija šećera u našoj zemlji i regionu godinama unazad beleži negativan trend u gotovo svim segmentima. 

"Od ukidanja kvota u EU, nastala je hiperprodukcija šećera. Velike količine šećera dovele su do pada cene gotovog proizvoda što je u velikoj meri uticalo i na poziciju ne samo naše industrije već i u okruženju", rekao je Bogunović.

Preporuke su, kaže, da se zadrži postojeća carinska stopa na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

Takođe, proizvođačima šećerne repe bi pomogle direktno ciljane subvencije, rešavanje pitanja u domenu primene posebnih pesticida i formiranje fonda podrške kako bi mogli da ispune uslove iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Stručnjaci su istakli i da bi edukacija lokalnih proizvođača, udruživanje i novi modeli osiguranja useva, takođe mogli doprineti boljem stanju u industriji šećera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis