Privreda

Uredba Vlade Srbije: Državno poljoprivredno zemljište i za vetrenjače, geološka istraživanja, odlaganje jalovine...

Komentari

Autor: Z. R.

16/07/2021

-

12:34

Uredba Vlade Srbije: Državno poljoprivredno zemljište i za vetrenjače, geološka istraživanja, odlaganje jalovine...
Uredba Vlade Srbije: Državno poljoprivredno zemljište i za vetrenjače, geološka istraživanja, odlaganje jalovine... - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe. Predmet korišćenja mogu biti pašnjaci, trstici i močvare, ali i odnosno obradivo zemljište, poput njiva, livada, vrtova, voćnjaka i vinograda, ali pod uslovom da pripadaju šestoj, sedmoj ili osmoj katastarskoj klasi. 

Državno poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje na period do 30 godina za objekte za proizvodnju energije korišćenjem obnovljivih izvora energije vetra i sunca izgradnjom, odnosno postavljanjem vetrenjača, elektrana na sunčevu energiju, odnosno solarnih panela.

Na zemljištu će moći da se izvode geološki istražni radovi ili eksploatacija mineralnih sirovina, poput gline, šljunka, peska, kamena, nafte i prirodnog gasa, ali i odlaganje jalovine, pepela, šljake i drugih opasnih i štetnih materija uz dostavljanje neophodnih odobrenja izdatih od strane ministarstva nadležnog za poslove rudarstva i geologije. Ova uredba primenjuje se na zemljište koje je u katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) upisano po vrsti kao poljoprivredno zemljište u državnoj svojini. 

Pixabay

 

Ovaj postupak, prema Uredbi, sprovodiće lokalne samouprave, koje će raspisivati  pozive za javno nadmetanje. Posle sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odluku o davanju na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta najpovoljnijem ponuđaču donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, uz saglasnost Ministarstva.

U slučaju da na zemljištu žele da grade vetroelektrane i da postavljaju solarne panele fizička i pravna lica će morati da plate naknadu čija će početna godišnja visina na javnom nadmetanju biti jednaka petostrukom iznosu prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije. Oni koji budu hteli da izvode geološke radove plaćaće 30 puta veću naknadu od  prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji naše zemlje.

Katastarske parcele koje su predmet vraćanja u smislu zakona kojim se uređuje vraćanje oduzete imovine, ne mogu biti predmet korišćenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis