Biznis vesti

Janez Kopač za Euronews Srbija o Kolubari B: Srbija ima pravo da nastavi sa projektom, ali je to ekonomski upitno

Komentari

Autor: Zlatica Radović

07/06/2021

-

07:10

Janez Kopač za Euronews Srbija o Kolubari B: Srbija ima pravo da nastavi sa projektom, ali je to ekonomski upitno
Janez Kopač za Euronews Srbija o Kolubari B: Srbija ima pravo da nastavi sa projektom, ali je to ekonomski upitno - Copyright energy-community.org

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač je povodom spekulacija o obustavljanju izgradnje termoelektrane Kolubara B za Euronews Srbija izjavio da Srbija ima pravo da nastavi sa tim projektom, ali da bi nastavak ove investicije bio ekonomski izuzetno upitan.

On je podsetio da se potpisivanjem Sofijske deklaracije predsednika Aleksandra Vučića u novembru 2020. godine naša zemlja obavezala da se dekarbonizuje, odnosno da ukine korišćenje uglja do 2050. godine. 

Drugi problem je, kako je naveo, mehanizam za prilagođavanje granica ugljenika, koji će Evropska unija nametnuti najverovatnije 2023. godine i koja bi mogla pogoditi izvoz električne energije, čelika i nekih drugih proizvoda iz Srbije zbog sadržaja uglja u energetskoj smeši. On je istakao i da će uskoro biti teško pronaći banku koja bi uopšte finansirala ulaganje u ugalj.

Poskupljenje struje neizbežno

Na pitanje da li će prelazak na zelenu energiju građanima doneti i veće račune za struju, Kopač je rekao da je povećanje cene električne energije u Srbiji na duži rok neizbežno.

"Tranzicija je promena korišćenih tehnologija i neko to mora da plati. To će definitivno biti krajnji potrošači. I postavljanje odgovarajućih filtera za sprečavanje štetnih emisija iz postojećih elektrana na ugalj će biti skupo, a neko to mora da plati. Tehnologija uglja je već danas skuplja od obnovljivih izvora", naveo je Kopač.

Direktor Sekretarijata EZ je napomenuo da energetska tranzicija nije mnogo napredovala poslednjih godina, ali da je "potpredsednica vlade Zorana Mihajlović donela novu dinamiku".

"Nadam se da će Mihajlovićeva imati dovoljno podrške za svoj reformski program. Tradicionalni problem je monopol Srbijagasa nad gasnom interkonekcijom Horgoš. Srbija ima dobro uspostavljenu razmenu električne energije i po tome je prva u regionu. U energetskoj tranziciji od uglja ka obnovljivim izvorima vodeća je Severna Makedonija koja je najavila postupno ukidanje uglja najkasnije do 2030. godine. Crna Gora je prva zemlja u regionu koja je već uvela cene na emisiju ugljenika", rekao je Kopač.

Unsplash

 

On je istakao i da je izdvajanje preduzeće Trasportgas Srbija DOO samo prvi korak u restrukturiranju Srbijagasa, ali da je potrebno još mnogo koraka.

Kopač je istakao i da bi preduzeća Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije trebalo da budu u nadležnosti različitih ministarstava. 

"Razdvajanje znači da je operater prenosnog sistema potpuno odvojen od dobavljača. Poprečni uticaj nije dozvoljen. To, takođe, znači da su ministarstva za njih nadležna, a ne vlada, i da imaju potpunu nezavisnost u radu sa te dve kompanije", poručio je Kopač.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis