Briselske vesti

Borelj: Govoriti o novim granicama i ratu je opasno i neprihvatljivo

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2021

-

11:03

Borelj: Govoriti o novim granicama i ratu je opasno i neprihvatljivo
Borelj: Govoriti o novim granicama i ratu je opasno i neprihvatljivo - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora da prestane, te dodao da će na današnjem sastanku šefova diplomatija EU "najvažnije pitanje biti situacija na Zapadnom Balkanu".

"Govoriti o secesiji, novim granicama, daljoj etničkoj podeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo", objavio je Borelj sinoć na svom blogu uoči rasprave ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu.

On je naveo da se stav EU nije promenio i da taj blok podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je njena budućnost "kao ujedinjene i suverene države" u EU.

Borelj je ocenio da je stanje u BiH "izrazito teško" i da se politička atmosfera nedavno pogoršala, prenosi Hina.

Primetio je da su krajem prošle godine bosansko-hercegovačke vlasti "disfunkcionalno" odgovorile na migrantsku krizu, kao i da je "negativni spin" u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom "raznih non-papera", u kojim je kritikovana uloga EU i SAD i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

"U jednom od tih non-pejpera predlagano je prekrajanje granica u regionu i podela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama", napisao je Borelj.

Zapadni Balkan - najvažnije pitanje

Šefovi dipolomatija EU sastaju se danas u Briselu, a glavna tačka dnevnog reda biće strateška debata o Zapadnom Balkanu.

Borelj je izjavio da će "najvažnije pitanje dana biti situacija na Zapadnom Balkanu".

"Želimo da sagledamo situaciju i vidimo kako možemo više da se angažujemo u regionu. Želimo da naglasimo važnost koju Zapadni Balkan ima za EU i kako EU može da ponudi bolju i jaču evropsku pespektivu regionu", kaže Borelj.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1391443833783791617

U Savetu EU najavljuju da će današnja ministarska debata o Zapadnom Balkanu biti posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, a da će jedan od fokusa biti na dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri će saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Istovremeno, razgovraće se i o uticaju trećih zemlja u regionu.

"Jasno je da se situacija poslednjih godina značajno promenila kada je reč o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne predenduje na ekskluzivno prisustvo u regionu, ali je važno da bude prisutna i da bude vodeći igrač", poručuju iz Brisela.

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude "više prisutna" na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cele Evrope.

Komentari (0)

Evropa