Briselske vesti

Brisel planira da do 2035. napravi 11.000 stanica za punjenje električnih automobila

Komentari

Autor: Euronews

26/07/2021

-

20:06

Brisel planira da do 2035. napravi 11.000 stanica za punjenje električnih automobila
Brisel planira da do 2035. napravi 11.000 stanica za punjenje električnih automobila - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Grad Brisel planira da do 2035. godine instalira 11.000 stanica za punjenje baterija za električna vozila. Cilj im je da doprinesu planu za postepeni prelaz na upotrebu električnih vozila. 

Ranije ovog meseca Evropska komisija je zacrtala cilj da od 2035. godine počne zabrana prodaje vozila koja koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Stoga je potrebno da se opremi veliki broj stanica za dopunu baterija.  

Nemačka, Francuska i Holandija su trenutno najbolje opremljene infrastrukturom za električna vozila, ali glavni grad Belgije želi da postane vodeći u ovom domenu, što je za Euronews istakao  Alen Maron, ministar za klimatsku tranziciju, životnu sredinu i energiju.

"Imamo cilj da postavimo 11.000 stanica za punjenje baterija do 2035. godine. Radimo na smanjenu administacije, dok ćemo grad da podelimo na četiri područja koja će biti dodeljena privatnim firmama koje budu želele da instaliraju potrebnu opremu za punjenje električnih automobila", objašnajva Maron. 

Ipak, prelazak na električne automobile neće bit lak, jer je vozilo koje koristi gorivo jeftinije 20 do 30 odsto za kupovinu, u odnosu na električni automobil.

Međutim, pogodnost električnih vozila je što se za njihovu upotrebu plaćaju znatno manje takse. 

Još jedna prednost električnog automobla jer što je on, kada je u pitanju sklop motora, mnogo jednostavniji i jeftiniji za održavanje jer ima znatno manje delova i manje se kvari. 

Holandija i Danska otići će korak napred jer će zabraniti upotrebu benzinskih i dizem automobila do 2030. godine.

Komentari (0)

Evropa