Briselske vesti

Savet EU otvorio pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/12/2023

-

18:55

Savet EU otvorio pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je večeras da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom izuzetno važna za kredibilitet EU i "veoma moćan politički signal", a kada je reč o BiH, rekao je da EU namerava da otvori pregovore i da će u martu biti objavljen izveštaj, a na osnovu toga biti doneta odluka.

"Želimo da podržimo Ukrajinu, to je izuzetno važno. Ovo je veoma moćan politički signal, veoma moćna politička odluka", rekao je Mišel novinarima u Briselu, posle odluke Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli status kandidata Gruziji.

On je ocenio da je narodu Ukrajine poslata poruka da je EU na njihovoj strani.

"Ova odluka koju su donele države članice je izuzetno važna za kredibilitet Evropske unije", naglasio je Mišel. Na pitanje kako su uspeli da donesu ovakvu odluku, Mišel je rekao da se mnogo radilo na pripremi ovog samita.

"Bilo je važno da se nijedna država članica ne usprotivi odluci i zato smo bili u prilici da večeras objavimo ovo. Nastavljamo da radimo", rekao je Mišel. 

On je dodao da se nastavlja rad i da je reč o teškoj debati.

"Uveren sam da ćemo u narednim satima uspeti da donesemo odluku i da budemo jedinstveni po ovoj temi. Želimo da podržimo Ukrajinu malom finansijskom pomoći, ali želimo da uzmemo u obzir i prioritete Evropske unije i da prilagodimo naš višegodišnji okvir", poručio je Mišel.

A kada je reč o BiH, predsednik Evropskog saveta je rekao:

"Evropska unija će otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom jednom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo".

Evropski savet, naveo je on, pozvao je Evropsku komisiju da ga izvesti do marta 2024. u cilju donošenja takve odluke". 

"Jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent", kazao je Mišel.

Orban odustao od veta

Mađarski premijer Viktor Orban nije bio prisutan kada je doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, saznaje Tanjug iz evropskih izvora. Prema izvorima Tanjuga, Orban je na trenutak bio odsutan iz sobe "na unapred dogovoren i konstruktivan način".

Orban je na Fejsbuku objavio da Mađarska nije želela da učestvuje danas u "lošoj odluci" Evropskog saveta da otvori pregovore o članstvu sa Ukrajinom i odaljila se od te odluke.

"Ali 26 država članica je bilo nepokolebljivo da ova odluka mora biti doneta, pa je Mađarska odlučila da, ako 26 njih tako odluči, onda oni treba da idu sopstvenim putem", naveo je Orban na svojoj Fejsbuk stranici. 

Prema njegovim rečima, Mađarska nije želela da učestvuje u toj lošoj odluci i stoga se danas sklonila.

Napredak je postignut tokom samita lidera u Briselu uprkos pretnjama vetom Orbana.

U danima koji su prethodili sastanku, Orban je doveo u pitanje spremnost Ukrajine da započne pregovore i kredibilitet Evropske Komisije kao nepristrasnog arbitra.

profimedia

 

"Proširenje nije teorijsko pitanje, to je proces zasnovan na zaslugama i pravno detaljan proces, koji ima preduslove. Ako niste ispunili preduslove, nema šanse da započnete pregovore. Moramo se vratiti kasnije na to pitanje, tek kada ih Ukrajinci ispune", rekao je premijer Mađarske u četvrtak. 

Nije na prvi pogled jasno šta je Orbana navelo da se predomisli po pitanju veta.

Inače, Evropska komisija je u sredu odmrzla 10,2 milijarde evra kohezionih fondova za Mađarsku, skoro godinu dana nakon što je novac zamrznut zbog neuspeha te zemlje da reši probleme sa vladavinom prava.

Nakon što reše pitanje proširenja, lideri EU će se posvetiti pregovorima o reviziji zajedničkog budžeta Unije, koji uključuje specijalni fond od 50 milijardi evra za pružanje dugoročne finansijske podrške Ukrajini.

Orban je takođe pretio da će osujetiti taj fond.

Zelenski: Otvaranje pregovora sa EU je pobeda Ukrajine i Evrope

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum lidera Evropske unije o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom kao pobedu njegove zemlje i Evrope.

"Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača", naveo je Zelenski u objavi na društvenoj platformi Iks.

Lajen: Ovaj dan će biti urezan u istoriji EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je večeras da je odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli statusa kandidata Gruziji "strateška odluka" i istakla da će ovaj dan ostati urezan u istoriji EU. 

Fon der Lajen je na društvenoj mreži X (Tviter) navela da je ponosna što su lideri EU ispunili svoja obećanja.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da je ovo "ponosan trenutak" za Evropu, Ukrajinu i Moldaviju. 

"Za sve koji se bore za naše vrednosti. Za sve koji gledaju na Evropu kao na svetionik nade. Održali smo obećanja. Napravili smo istoriju. Sada ćemo zajedno pisati budućnost", poručila je ona na društvenoj mreži X (Tviter).

Meloni: Italija imala vodeću ulogu u otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom

Premijerka Italije Đorđa Meloni pozdravila je danas odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i rekla da je Rim odigrao vodeću ulogu u tome.

Meloni je izrazila veliko zadovoljstvo zbog konkretnih koraka napred u procesu proširenja, koji je postignut na samitu Evropskog saveta za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, navela je njena kancelarija, prenela je Ansa.

"Ovo je rezultat značajne vrednosti za Evropsku uniju i za Italiju, koja je nastala kao rezultat složenih pregovora u kojima je naša zemlja igrala vodeću ulogu u aktivnoj podršci kako zemalja Istočnog trija i Bosne i Hercegovine, tako i zemalja Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa