Briselske vesti

Politiko: Evropska komisija želi da postavi sisteme protiv dronova u svom sedištu u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

12:23

Politiko: Evropska komisija želi da postavi sisteme protiv dronova u svom sedištu u Briselu
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija ispituje instaliranje tehnologije protiv bespilotnih letelica u svom sedištu u zgradi Berlajmont u Briselu i traga za kompanijama koje bi mogle da obezbede opremu, prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane osobe "upoznate sa materijom". 

Kako navode, sistem bi bio dizajniran tako da spreči špijunažu koja bi mogla da se vrši iz bespilotnih letelica, kao i fizičke napade.

Komentarišući ove planove za Politiko, neimenovani portarpol Evropske komisije rekao je da neovlašćeni dronovi koji lete u neposrednoj blizini javnih zgrada mogu potencijalno da predstavljaju bezbednosnu pretnju.

"Komisija, zajedno sa drugim zainteresovanim stranama i vlastima zemlje domaćina (Belgije), razmatra moguće mere za rešavanje pretnje", rekao je portparol. 

Kako je dodao, imajući u vidu da je reč o bezbednosnom pitanju, Evropska komisija ne može dalje da komentariše mere koje su preduzete ili koje treba preduzeti. Politiko napominje da su osobe sa kojima je razgovarao odbile da komentarišu kakav će oblik imati strukture protiv bespilotnih letelica. 

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Obično je reč o kamerama koje otkrivaju bespilotne letelice ili elektronskim uređajima koje ometaju rad dronova. Brisel je u diplomatskim krugovima poznat kao "leglo špijunaže", ukazuje Politiko i podseća da je bilo na desetine izveštaja o ljudima koji rade za strane države, prerušeni u zvaničnike, novinare ili radnike nevladinih organizacija u pokušaju da dobiju poseban pristup. 

Zgrada Berlajmont, u kojoj rade neki od najviše pozicioniranih od 32.000 zaposlenih u Evropskoj komisiji, mesto je i gde živi predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Iz Saveta EU, čije se sedište nalazi prekoputa Berlajmonta, i Evropski parlament, čija je glavna zgrada udaljena oko jedan kilometar, odbili su da kažu da li razmišljaju o sličnim merama.

Predstavnik Saveta EU rekao je da ta institucija "ne komunicira o operativnim merama obezbeđenja", ali je naveo da se preduzimaju "odgovarajuće mere da se odgovori na svaki specifičan ili opšti rizik".

Komisija i drugi zvaničnici EU rukuju osetljivim informacijama, a u prošlosti je bilo poznato da se čak i na visokim spratovima povlače zavese ili spuštaju roletne iz straha da bi dron mogao da fotografiše ljude ili dokumenta, ili snimi tajne sastanke kroz prozore.

Evropska komisija ranije je objavila strateške dokumente i priručnike koji sadrže savete protiv  "zlonamernih" i "nekooperativnih" dronova. 

Brisel je uveo i mere za vazdušni prostor za policijski saobraćaj bespilotnih letelica, koje su postale operativne prošle godine.

Vlasti u Briselu su uglavnom zabranile dronovima da lete oko glavnog grada Belgije, bez prethodnog odobrenja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa