Briselske vesti

Evropska komisija predložila zajedničku strategiju za odbrambenu industriju vrednu 1,5 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

16:10

Evropska komisija predložila zajedničku strategiju za odbrambenu industriju vrednu 1,5 milijardi evra
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je danas predložila prvu Evropsku odbrambenu industrijsku strategiju na nivou EU, kao i novi program za odbrambenu industriju vredan 1,5 milijardi evra koji bi trebalo da se finansira iz budžeta Evropske unije, između 2025. i 2027. godine.

Industrijskom strategijom za evropsku odbranu (EDIS) utvrđuje se jasna, dugoročna vizija za postizanje industrijske spremnosti u području odbrane u Evropskoj uniji.

Kao prvo, trenutno i glavno sredstvo za sprovođenje strategije, Evropska komisija danas je predstavila zakonodavni predlog za evropski program odbrambene industrije (EDIP) i okvir mera za obezbeđenje pravovremene dostupnosti i nabavke odbrambenih proizvoda, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Kako je precizirano, Evropski program odbrambene industrije (EDIP) je nova zakonodavna inicijativa sa kojom će se od kratkoročnih hitnih mera, donetih u periodu 2023. do 2025, premostiti strukturniji i dugoročniji pristup postizanju industrijske spremnosti u području odbrane.

Kroz ovaj zakonodavni predlog pozivaju se zemlje članice EU da zajedno nabave najmanje 40 odsto svoje odbrambene opreme do 2030. godine.

Takođe je navedeno da do 2030. vrednost odbrambene trgovine unutar EU treba da čini najmanje 35 odsto vrednosti odbrambenog tržišta EU.

Evropska komisija pozvala je države članice i da ostvare stabilan napredak ka obezbeđivanju najmanje 50 odsto budžeta za nabavke za odbranu unutar EU do 2030. i 60 odsto do 2035. godine.

Komisija je takođe predložila da se deo profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine iskoristi za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa