Evropa

Ursula Fon der Lajen u Kijevu: Evropska komisija želi ravnotežu i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

21:00

Ursula Fon der Lajen u Kijevu: Evropska komisija želi ravnotežu i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda
Ursula Fon der Lajen u Kijevu: Evropska komisija želi ravnotežu i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija ima za cilj da uravnoteži uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda kako bi imala stabilno jedinstveno tržište EU, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Kijevu.

"Uveli smo neophodne trgovinske mere i sada je naš zadatak da uravnotežimo uvoz i izvoz kako bismo imali stabilne jednake uslove i stabilno jedinstveno tržište. Razgovaramo o raznim pitanjima“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je istakla da je spremna da sasluša proizvođače poljoprivrednih proizvoda sa obe strane i da želi da pomogne u pronalaženju konstruktivnog i održivog rešenja.

"Ovo je naša zajednička želja, naš zajednički rad, jer znamo da, uprkos svemu, postoji ogromna podrška evropskih naroda Ukrajini, ali postoje problemi koje možemo da rešimo“, naglasila je fon der Lajen, prenosi Ukrinform.

U petak su predstavnici kabineta ministara Ukrajine stigli na granicu sa Poljskom da reše pitanje blokade, ali zvaničnici poljske vlade nisu došli.

Premijer Poljske Donald Tusk rekao je da će sastanak predstavnika vlada Ukrajine i Poljske biti održan 28. marta u Varšavi, a do tada će obe zemlje raditi na tehničkom nivou na rešavanju ekonomskih problema.

Od 9. februara 2024. godine na teritoriji  Poljske, u blizini granice sa Ukrajinom, poljski farmeri protestuju na putevima koji vode ka kontrolnim punktovima zbog, kako tvrde, prekomernog uvoza ukrajinskih proizvoda na poljsko tržište.

Blokada poljsko-ukrajinske granice, sa malim prekidima, traje od početka novembra prošle godine.

U njoj su, pored poljoprivrednika, učestvovali i prevoznici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa