Politika

Fon der Lajen: U potencijalnom narednom mandatu biću snažna zagovornica proširenja EU na Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

14:21

Fon der Lajen: U potencijalnom narednom mandatu biću snažna zagovornica proširenja EU na Zapadni Balkan
Fon der Lajen: U potencijalnom narednom mandatu biću snažna zagovornica proširenja EU na Zapadni Balkan - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska narodna partija, trenutno najbrojnija politička grupacija u Evropskom parlamentu, podržala je kandidaturu Ursule fon der Lajen za mesto predsednice Evropske komisije. Predsednik EPP-a Manfred Veber je na konfereniciji istakao da je aktuelna šefica Komisije njihov jedini predloženi kandidat za tu poziciju i podsetio da je to predstavljeno u njenoj stranci, Hrišćansko-demokratskoj uniji u Nemačkoj u ponedeljak.

Kandidatura treba da bude potvrđena i zvanično na kongresu Evropske narodne partije početkom marta. U svom obraćanju nakon sastanka EPP, Ursula fon der Lajen se zahvalila na podršci i istakla da će joj jedan od ključnih priortiteta biti odbrana evropskih demokratija.

Kada je u pitanju proširenje, ističe da će u potencijalnom drugom mandatu biti njegov snažan zagovornik.

"Uvek sam snažno podržavala proširenje, istovremeno govoreći jasno da je to proces zasnovan na zaslugama i nastavljam da insistiram na tome. Dobro je videti kako zemlje Zapadnog Balkana, ali i Moldavija i Ukrajina rade sve moguće da bi postigle neophodne reforme i napredovale na putu ka Evropskoj uniji. U potencijalnom narednom mandatu biću snažna podrška proširenju Zapadnim Balkanom", rekla je Ursula fon der Lajen. 

Komentari (0)

Srbija