Briselske vesti

Mecola i lideri sedam grupacija u EP diskutovali o izboru predsednika Evropske komisije: Pominju se dve opcije

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2024

-

14:30

Mecola i lideri sedam grupacija u EP diskutovali o izboru predsednika Evropske komisije: Pominju se dve opcije
Tanjug/AP/Omar Havana - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i lideri sedam političkih grupacija u EP razgovarali su danas u Briselu o rezultatima izbora za EP i narednim koracima u izboru predsednika Evropske komisije. 

Na sastanku nije određen datum za izbor novog predsednika Evropske komisije, iako se, kako prenosi Gardijan, očekuje da će se o kandidaturi aktuelne predsednice EK Ursule fon der Lajen za novi mandat glasati 18. jula, tokom prve radne nedelje novog saziva EP. 

Fon der Lajen mora da da obezbedi podršku 361 od 720 poslanika u EP kako bi ponovo bila izabrana na čelo Komisije. 

Kako dodaje Gardijan, pozivajući se na "insajdere u parlamentu", EP ne može da odredi datum za izbor Fon der Lajen dok god nju ili nekog drugog kandidata ne imenuju zvanično lideri EU za predsednika Evropske komisije, što bi oni trebalo da učine na samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna. 

"Možemo da se saglasimo da je mnogo bolje da se glasa u julu", rekao je neimenovani zvaničnik EP.

Druga opcija je da se o predsedniku EK glasa sredinom septembra u EP. 

Sastanku sa Mecolom prisustvovali su lideri sedam političkih grupacija u EP: Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, socijalista i demokrata levog centra, grupacije liberala, zelenih, radikalne levice, evropskeptika i krajnje desnice. 

Na izborima za Evropski parlament najviše glasova osvojila je EPP desnog centra, koja će time, zajedno sa Progresivnom alijansom socijalista i demokrata, ostati jedna od dve najveće političke grupacije u EP, pokazuju preliminarni rezultati.  

Najveće gubitke su grupacija liberalnih stranaka Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni -Evropski slobodarski savez. Ove dve grupacije izgubile su po oko 20 mandata u novom sazivu EP. 

S druge strane, desničarske i krajnje desničarske stranke okupljene u okviru grupacije Identitet i demokratija, kojoj pripada i Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, i stranke okupljene u grupaciji Evropski konzervativci i reformisti, čije je zaštitno lice partija Braća Italije Đorđe Meloni, povećale su broj poslanika u novom sazivu EP. 
 

Komentari (0)

Evropa