Briselske vesti

"EU počela proceduru uklanjanja sa zelene liste za putovanja, ograničenja za region"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

27/08/2021

-

17:04

"EU počela proceduru uklanjanja sa zelene liste za putovanja, ograničenja za region"
"EU počela proceduru uklanjanja sa zelene liste za putovanja, ograničenja za region" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas počela proceduru uklanjanja nekoliko zemalja sa bezbedne liste za putovanja, a reč je o Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Izraelu, Libanu, za čije će građane ponovo da važe neka ograničenja.Prema ovim informacijama, koje prenosi Rojters pozivajući se na neimenovanog diplomatu, ograničenja će biti uvedena i za građane sa Kosova.

Među državama čiji građani najverovatnije neće moći bez restriktivnih mera u EU su i državljani SAD, rekao je neimenovani diplomata za Rojters, prenosi Tanjug.

Kako je za Euronews Srbija rečeno u Savetu EU, proces je i dalje u toku i odluka se očekuje početkom naredne nedelje.

"Finalizacija se očekuje početkom naredne nedelje", navode iz Saveta, na pitanje u vezi sa tim šta bi moglo da očekuje Srbiju. Kako dodaju, lista će i dalje biti ažurirana u skladu sa situacijom.

 

Odluka o novim restriktivnim merama EU za strance biće ozvaničena u ponedeljak, ukoliko se ne usprotivi nijedna od 27 članica evropskog bloka, rekli su Rojtersovi izvori i još dva zvaničnika iz Brisela.

Reč je o redovnom procesu, a lista je poslednji put ažurirana sredinom avgusta, kada je najavljeno da će EU krajem meseca da odlučivati o tome koje će zemlje ostati na ovoj listi. To, zapravo, znači da zemlje članice treba da procene i da se izjasne o tome da li trenutna akutelna epidemiološka situacija, što se korone tiče, ukazuje na to da zemlje koje su na zelenoj listi mogu tu i da ostanu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nedeljno objavljuje korona-mapu članica EU, a poslednja je objavljena pre dva dana. Za treće zemlje, među kojima je i Srbija, radi se na petnaest dana.

Posebni kriterijumi

Uslovi za ostanak na "zelenoj listi" podrazumevaju ispunjavanje nekoliko faktora.

1. Da bi neka zemlja dobila status "bezbedne" ne sme da ima više od 75 novih slučajeva kovida 19 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

2. Mora da ima stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u ovom periodu u odnosu na prethodnih 14 dana.

3. Više od 300 testova na 100.000 stanovnika sprovedenih u prethodnih sedam dana, pod uslovom da su podaci dostupni Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

4. Ne više od četiri odsto pozitivnih testova u odnosu na sve testove na kovid 19 sprovedene u prethodnih sedam dana. Podaci takođe moraju biti dostpuni Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

5. Priroda virusa prisutnog u nekoj zemlji, posebno je važno da li su otkrivene varijante od interesa ili zabrinutosti.

6. Napredak u vakcinaciji stanovnika protiv virusa

Osim nabrojanih parametara, Savet EU posmatra i ukupan odgovor zemlje na kovid 19, uzimajući u obzir dostupne informacije, nadzor, praćenje kontakata, obuzdavanje epidemije, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupna prosečna ocena regulatornog tela za Međunarodne zdravstvene propise (IHR).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa