Briselske vesti

Leđeri: Evropska unija se priprema za novi priliv Avganistanaca

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

21:16

Leđeri: Evropska unija se priprema za novi priliv Avganistanaca
Leđeri: Evropska unija se priprema za novi priliv Avganistanaca - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija se priprema za priliv Avganistanaca koji traže azil, bez obzira na to da li masovno beže od nove talibanske vlade ili ne, rekao je šef Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) Fabris Leđeri, napominjući da su milioni već raseljeni u susednim zemljama.


U intervjuu Rojtersu Leđeri, generalni direktor Fronteksa, rekao je da se to telo priprema za mogući skok, kako tradicionalnim rutama iz Turske do Grčke, tako i novim rutama, poput Belorusije, koju Brisel optužuje za slanje ilegalnih migranata preko granice.

Fronteks prati šta se dešava unutar samog Avganistana, ali i drži na oku avganistanske zajednice u susednim državama, rekao je on, navodeći Iran, Pakistan, Tursku, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan.

"Naša očekivanja su da će, zavisno od toga šta se događa u Avganistanu, ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita pokušati da pobegnu iz Avganistana", rekao je Leđeri.

Dodao je da će, verovatno, prvo avganistanske zajednice koje žive u inostranstvu da pokušaju "Ali ono što će se najverovatnije prvo dogoditi je da bi avganistanske zajednice koje žive u inostranstvu mogle da pokušaju da se presele u Evropsku uniju", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa