Fokus

Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu: U kabinetu nema žena niti pripadnika druge vere

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

19:08

Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu: U kabinetu nema žena niti pripadnika druge vere
Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu: U kabinetu nema žena niti pripadnika druge vere - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija ne prihvata privremenu talibansku vladu u Avganistanu, nakon što su oni imenovali nekoliko lidera, rekavši da talibani nisu ispunili obećanje da će uključiti žene i druge verske grupe.


"Ne izgleda kao inkluzivna i reprezentativna formacija u pogledu bogate etničke i verske raznolikosti Avganistana koju smo se nadali da ćemo videti i koju su talibani obećavali proteklih nedelja", rekao je portparol Evropske unije Peter Stano, prenosi Rojters.

Stano je u saopštenju naveo da se takva inkluzivnost i zastupljenost očekuju u sastavu buduće prelazne vlade, a kao rezultat pregovora.

Jedan visoki izvršni zvaničnik EU takođe je izrazio oprez u vezi sa privremenom talibanskom vladom, koja uključuje ljude koji su pod sankcijama Ujedinjenih nacija i za kojima Sjedinjene Američke Države tragaju.

"Evropska unija je spremna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović i dodao da dugoročna pomoć zavisi od talibana.

Šefčović je na konferenciji za novinare istakao da posmatraju veoma pažljivo kako se ponaša nova vlada, pre nego što počne sa angažovanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet