Fokus

Ko je talibanski ministar Hakani: FBI nudi pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

07/09/2021

-

19:49

Ko je talibanski ministar Hakani: FBI nudi pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja
Ko je talibanski ministar Hakani: FBI nudi pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja - Copyright WWW.fbi.gov

veličina teksta

Aa Aa


Talibani su za ministra policije privremene vlade Avganistana postavili Siraddžudina Hakanija, koga američki FBI traži i nud nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Hakani je visoki zvaničnik talibanskog pokreta, a takođe i vođa organizacije koja je u SAD proglašena terorističkom - Hakani mreže, preneo je Džeruzalem post.

Na sajtu FBI se nudi pet miliona dolara za informaciju o njemu i koriste se crteži na kojima je prikazano kako bi mogao da izgleda.

Uz oznaku "najtraženiji", sajt FBI dodaje da je označen kao globani terorista i da se smatra naoružanim i opasnim.

Džeruzalem post navodi i da su sada njegov izgled i lokacija poznati.

"Americi očigledno nedostaju detalji o Hakaniju, recimo, kada je rođen. Ali to nije bilo problem za teorističkog lidera dok se uzdizao u hijerarhiji. Izveštaji kažu da njegova organizacija, ne samo da je ozloglašena teroristička grupa, već ima veze i sa ostalim ekstremistima, pa i sa Al Kaidom", navodi se u tekstu Džeruzalem posta.

Hakani bi sada mogao da ima sopstveni medijski tim, sa fotografima i saradnicima koji bi popravili njegovu sliku na Zapadu.

"Nije jasno zbog čega Vašington nastavlja da se pretvara da ne zna kako on izgleda i gde se nalazi", dodaje list.

SAD navode da se "Siraddžudin Hakani traži zbog povezanosti sa napadom na hotel u Kabulu 2008. godine, kada je ubijeno šest osoba, uključujući i američkog državljanina".

"Veruje se da je koordinisao i učestvovao u pograničnim napadima na trupe SAD i saveznike, a Hakani je takođe navodno umešan u pokušaj ubistva avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, 2008. godine", dodaje se u tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet