Fokus

Nova pravila za studentkinje u Avganistanu - posebno oblačenje i nema zajedničkih predavanja sa muškarcima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Indeks

05/09/2021

-

22:03

Nova pravila za studentkinje u Avganistanu - posebno oblačenje i nema zajedničkih predavanja sa muškarcima
Avganistanka - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su uveli nova pravila za studentkinje u Avganistanu - one će morati da oblače abaje, crne haljine sa nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će moći da prate samo u učionicama namenjenim ženama.

U uredbi koju su talibani doneli, kada se univerziteti ponovo otvore, studentkinje na privatnim fakultetima će morati da napuste predavanje pet minuta ranije, a onda da sačekaju da muškarci izađu iz učionica, prenosi hrvatski portal Indeks.

Samo će žene i "stariji muški profesri čiji je moral proveren" moći da predaju studentkinjama, precizirano je.

Prethodni put kada su talibani vladali Avganistanom (od 1996. do 2001. godine), studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim ženama, a morale su i da nose burke koje u potpunosti prekrivaju glavu, lice, i telo, dok su im oči bile pokrivene mrežicom.

Abaje, koje će sada morati da nose, ostavljaju im oči otkrivenima.

Veliki deo pažnje međunarodne zajednice usmeren je na to kako će žene biti tretirane pod talibanskom vlašću nakon što su preuzeli vlast u Avganistanu.

Žene u Kabulu su juče protestovale na ulicama, tražeći od talibana ista prava koja su imale i ranije.

Marš je počeo mirno, a demonstrantkinje su položili venac ispred Ministarstva odbrane Avganistana u čast avganistanskih vojnika koji su poginuli boreći se protiv talibana pre nego što su krenuli ka predsedničkoj palati.

Kada su demonstrantkinje stigle do predsedničke palate, desetak pripadnika talibanskih specijalnih snaga utrčalo je u masu, pucajući u vazduh i poslavši demonstrante u beg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet