Planeta

Protest žena u Kabulu okončan pucnjima u vazduh

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2021

-

18:41

Protest žena u Kabulu okončan pucnjima u vazduh
Protest - Copyright Tanjug/AP/Wali Sabawoon

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske specijalne snage u kamuflažnoj odeći ispalile su danas pucnje u vazduh, čime je u Kabulu iznenada i na zastrašujući način okončan najnoviji protestni marš avganistanskih žena koje traže ista prava koja su imale do sada od novih vladara.

Istovremeno, šef moćne pakistanske obaveštajne agencije, koja ima veliki uticaj na talibane, posetio je iznenada Kabul, preneo je AP.

Tanjug/AP/Wali Sabawoon

 

Marš žena počeo je mirno, demonstrantkinje su položili venac ispred Ministarstva odbrane Avganistana u čast avganistanskih vojnika koji su poginuli boreći se protiv talibana pre nego što su krenuli ka predsedničkoj palati.

Kada su demonstrantkinje stigle do predsedničke palate, 10-ak pripadnika talibanskih specijalnih snaga utrčalo je u masu, pucajući u vazduh i poslavši demonstrante u beg.

Talibanski zvaničnici obećali su ženama da će im biti data prava, ali žene, sve u ranim 20-im, su skeptične prema takvom obećanju.

Tanjug/AP/Wali Sabawoon

 

Talibani su obećali inkluzivnu vladu i umereniji oblik islamske vladavine nego kada su poslednji put vladali zemljom od 1996. do 2001. godine, ali mnogi Avganistanci, posebno žene, veoma su skeptični i plaše se da će ostati bez prava koja su stekli tokom poslednje dve decenije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet