Fokus

Talibani tvrde da su zauzeli Panjšir

Komentari

Autor: Euronews, AP

06/09/2021

-

07:12

Talibani tvrde da su zauzeli Panjšir
Talibani tvrde da su zauzeli Panjšir - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibanski predstavnici tvrde da su preuzeli kontrolu nad provincijom Panjšir, severno od Kabula, koja je bila poslednje uporište antitalibanskih snaga u Avganistanu i jedina provincija koju pripadnici ove grupe nisu zauzeli prošlog meseca.

Hiljade talibanskih boraca preko noći je ušlo u osam distrikta Panjšira, javili su očevici iz tih oblasti, koji su uglavnom govorili anonimno, plašeći se za svoju bezbednost. 

Portparol talibana Zibihulah Mudžahid izdao je saopštenje u kom kaže da je Panjšir sada pod kontrolom talibanskih boraca, javlja AP.

"Pokušali smo svim silama da rešimo problem pregovorima, a oni su odbili razgovore i onda smo morali da pošaljemo svoje snage u borbu", rekao je Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Antitalibanske snage predvodio je bivši potpredsednik Amrulah Saleh, a takođe i sin legendarnog borca protiv talibana Ahmada Šaha Masuda, koji je ubijen samo nekoliko dana pre terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD.

Ovaj front, međutim, tvrdi da su izveštaji lažni, navodeći da su snage otpora "prisutne na svim strateškim položajima u dolini radi nastavka borbe".

Portparol Nacionalnog fronta otpora Avganistana Ali Nazari izjavio je danas za CNN kratko da je "otpor i dalje aktivan širom cele provincije."

Vest o tome da su talibani preuzeli ovu provinciju pojavila se i pre nekoliko dana. Rojters je 3. septembra preneo da su talibni preuzeli ceo Avganistan i da su se u glavnom gradu Kabulu začuli slavljenički pucnji. I tada su snage otpora negirale informaciju.

Dolina Panjšir se, da podsetimo, strateški nalazi na važnom položaju u planinama Hindukuš i prethodno je odbranjena od Sovjeta, a kasnije i od talibana tokom njihove vladavine od 1996. do 2001. godine.

Panjšir - planinski venac koji se nalazi stotinak kilometara severno od Kabula, sedište je "Pokreta otpora", kako su se nazvale snage na čijem se čelu nalaze sin nekadašnjeg lidera Severne alijanse Ahmada Šaha Masuda i nekolicina bivših zvaničnika avganistanske vlade.

Ahmad Masud je prethodno tražio pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi poveo ustanak protiv talibana.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Panjšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet