Briselske vesti

Evropska unija donela predlog o jedinstvenom punjaču, Epl odbio tvrdeći da to "guši inovacije"

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

14:07

Evropska unija donela predlog o jedinstvenom punjaču, Epl odbio tvrdeći da to "guši inovacije"
Evropska unija donela predlog o jedinstvenom punjaču, Epl odbio tvrdeći da to "guši inovacije" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija se današnjim revidiranim predlogom Direktive o radio opremi založila za usklađivanje porta za punjenje i tehnologije brzog punjenja električnih uređaja na celoj teritoriji EU.


Port USB-C će tako postati standardni port za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre.

Komisija predlaže i razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektronskih uređaja, što bi trebalo da ograniči broj neželjenih punjača.

U Briselu smatraju da će smanjenje proizvodnje i odlaganje novih punjača smanjiti količinu elektronskog otpada za skoro hiljadu tona godišnje.

Predložena harmonizacija tehnologija brzog punjenja bi trebalo da spreči da različiti proizvođači ograniče brzinu punjenja, i da obezbedi istu brzinu punjenja kada se koristi bilo koji kompatibilni punjač za uređaj.

Elektronska industrija u EU će imati 24 meseca tranzicionog perioda za primenu ove Direktive od trenutka njenog usvajanja u Savetu EU i Evropskom parlementu.

Epl protiv ovakvog predloga

Odluka EU da USB-C port bude univerzalan, ocenjuje Rojters, verovatno će više uticati na kompaniju Epl nego na njene rivale.

Naime, korisnici "ajfona" i "androida" dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone.

Prvi telefoni se pune pomoću "lightning" kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom "android" pune pomoću USB-C konektora.


Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti Eplu i da je ovakvu odluku donela jer kompanije nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Epl je, međutim, odbio ovaj predlog Komisije.

"I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta", navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Predlogu je potrebno "zeleno svetlo" zemalja EU i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dve godine da prilagode svoje uređaje.

Komentari (0)

Evropa