Briselske vesti

Evropska tužiteljka optužila Sloveniju za ometanje pravosudnog sistema EU

Komentari

Autor: FoNet

01/10/2021

-

15:23

Evropska tužiteljka optužila Sloveniju za ometanje pravosudnog sistema EU
Evropska tužiteljka Laura Koveši - Copyright EPA/ROBERT GHEMENT

veličina teksta

Aa Aa

Javni tužilac Evropske unije Laura Koveši danas je optužila Sloveniju za ometanje pravosudnog sistema EU i izrazila zabrinutost u vezi sa za zaštitom budžeta Unije od prevara i korupcije.

Laura Koveši je u junu pokrenula istragu o ugroženosti budžeta EU korupcijom i poreskim prevarama. Slovenija je odbila da imenuje dvoje članova Javnog tužilaštva EU, navodi AP.

Činjenica da neka članica ometa funkcionisanje pravosudnih institucija EU predstavlja vrlo opasan presedan, ocenila je Laura Koveši u Evropskom parlamentu.

Slovenački premijer Janez Janša je u julu izjavio da procedura imenovanja predstavnika u Javno tužilaštvo EU nije sprovedena na ispravan način, jer je predloženo samo dvoje kandidata, mada ih se prijavilo nekoliko.

Janša je optužio slovenačko pravosuđe za sporo reagovanje na prevare i korupciju.

Javno tužilaštvo EU se odnosi na 22 članice, pošto su Mađarska, Poljska, Švedska, Danska i Irska odlučile da se ne učestvuju u tom telu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila da je Javno tužilaštvo EU „ključna komponenta zaštite novca poreskih obveznika“.

"Dobro je što se Slovenija priključila, ali sada mora da sarađuje. Računam na Janšu da će hitno predati imena kandidata za Javno tužilašvo", rekla je Ursula fon der Lajen.

Laura Koveši je upitala kako u aktuelnoj situaciji Slovenija može osigurati kompletan nadzor tela odgovornih za upravljanje i kontrolu fondova EU. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa