Region

Evropska komisija zabrinuta zbog stanja vladavine prava u Sloveniji

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

22:59

Evropska komisija zabrinuta zbog stanja vladavine prava u Sloveniji
Evropska komisija zabrinuta zbog stanja vladavine prava u Sloveniji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) izrazila je danas zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsedava blokom.


U izveštaju o vladavini prava u Evropskoj uniji istice se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužioca u novoosnovano Evropsko javno tužilaštvo, mešanje u rad ačke novinske agencije STA.

Izvršno telo EU navodi kao zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podseća da je na sve slabiji finansijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarodnih udruženja.

Potpredsednica EK Vera Jurova rekla je da EK ocekuje da slovenačka vlada obezbedi stabilno finansiranje STA i da novinari nesmetano rade, prenosi Hina.

Opzicione socijaldemokrate saopštile su da je izveštaj potvrdio da se situacija pogoršava i da je za to odgovorna vlada Janeza Janše.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ce izveštaj dobro proučiti i da će Slovenija kao predsedavajuća Savetom EU aktivno učestvovati u daljoj raspravi o onome što se u njemu iznosi.

Preporuka za vas

Izveštaji Evropske komisije o vladavini prava: U nekim državama članicama ugroženi sudstvo i mediji

Komentari (0)

Evropa