Briselske vesti

Nacrt zaključaka samita EU: Svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu će imati ogromne posledice

Komentari

Autor: Tanjug/AP

16/12/2021

-

20:02

Nacrt zaključaka samita EU: Svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu će imati ogromne posledice
Nacrt zaključaka samita EU: Svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu će imati ogromne posledice - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije fokusirali su se na današnjem samitu na mere za sprečavanje moguće ruske vojne invazije na susednu Ukrajinu, uz pretnje sankcijama za Moskvu i najavu diplomatskih razgovora, prenosi AP. Istovremeno, Rusija je saopštila da je podnela nacrt dokumenata SAD u kojima se razrađuju bezbednosni aranžmani koji bi sprečili širenje NATO na Ukrajinu.

Nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom zauzelo je centralno mesto na samitu 27 lidera EU, nakon molbe ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog za uvođenje dodatnih sankcija Moskvi, a pre bilo kakvog mogućeg napada na njegovu zemlju, uz upozorenje da bi delovanje nakon bilo kakvog sukoba došlo prekasno.

Na pitanje novinara da li će Evropa reagovati na poziv Zelenskog, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da su spremni da preduzmu dodatne kaznene mere ako bude potrebno u skladu sa razvojem situacije.

Očekuje se da će lideri EU danas odobriti nacrt zaključka samita, u koji je AP imao uvid, a u kojem se upozorava da će "svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i ozbiljne troškove kao odgovor".

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Moskvu da "ne prelazi liniju".

"Nepovredivost granica je jedan od veoma važnih temelja mira u Evropi i svi zajedno učinićemo sve da osiguramo da ta nepovredivost zaista ostane netaknuta", izjavio je Šolc.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da EU ne bi trebalo da potcenjuje pretnju koju predstavlja rusko gomilanje vojske i dodao da su potezi Moskve doveli do najgore bezbednosne situacije od raspada Sovjetskog Saveza. Mnogi od evropskih lidera su poručili da računaju na diplomatske pregovore kao način sprečavanja ruske vojne akcije u Ukrajini.

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja predsedava Evropskom unijom do kraja godine, predložio je pregovore Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije.

"Možda ima nekih otvorenih kanala za neke ozbiljne pregovore tokom narednih dana", rekao je Janša.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali američki obaveštajni zvaničnici navode da je Rusija prebacila 70.000 vojnika blizu Ukrajine i da se priprema za invaziju početkom sledeće godine.

Francuska i Nemačka su 2015. godine posredovale u mirovnom sporazumu koji je pomogao da se okončaju neprijateljstva velikih razmera u istočnoj Ukrajini, gde se provladine snage bore protiv separatista, ali sukob, u kome je 14.000 ljudi ubijeno i dalje tinja, navodi AP.

Kremlj je danas ponovo pozvao zapadne lidere da osiguraju pravno obavezujuće garancije koje sprečavaju širenje NATO na Ukrajinu i razmeštanje naoružanja Severnoatlantske alijanse na tom području, nazivajući to "crvenom linijom" za Moskvu. SAD i njihovi saveznici odbili su da daju takve garancije, ali su se ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje dogovorili o nastavku razgovora kako bi razmotrili pitanja koja izazivaju zabrinutost Rusije, prenosi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa