Evropa

Rusija: Potrebne pravne garancije NATO o neširenju na Istok

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

22:00

Rusija: Potrebne pravne garancije NATO o neširenju na Istok
Rusija: Potrebne pravne garancije NATO o neširenju na Istok - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Moskva insistira na razradi ozbiljnih dugoročnih bezbednosnih garancija sa zemljama NATO u konkretnom vremenskom periodu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da insistiramo na tome da se u konkretnom roku i na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti razrade ozbiljne dugoročne pravne garancije koje bi isključile bilo kakvo dalje širenje NATO na istok i raspoređivanje sistema naoružanja koji preti Rusiji na njenim zapadnim granicama", saopštilo je ministarstvo, prenosi TASS.

NATO je danas poručio da se pitanje mogućeg članstva Ukrajine u Alijansi tiče samo Ukrajine i tog saveza i da niko ne može da se meša u ovaj proceš,a u tom kontekstu, rusko ministarstvo je podsetilo da uz Vašingtonski sporazum, zemlje NATO imaju obaveze u pogledu nedeljive bezbednosti u evroatlantskom regionu, ali i na čitavom prostoru OEBS-a.

"Kršeći princip nedeljive i jednake bezbednosti i kršeći obećanja data sovjetskom rukovodstvu, NATO se svih ovih godina neprestano kretao ka istoku i ignorisao je zabrinutost Moskve. I svaki put nove članice NATO dodavale su antiruski naboj Alijansi", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je poručilo i da je u u suštinskom interesu evropske bezbednosti da se zvanično poništi rezolucija sa samita NATO- 2008. u Bukureštu koja predviđa da će Ukrajina i Gruzija biti članice NATO, jer je u suprotnosti sa obavezom vlada svih zemalja članica OEBS, da ne jačaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih, navodi TASS.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas ruske zahteve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008. da će ta zemlja jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse.

"Pozicija NATO, kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom, ostaje nepromenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put, uključujući i kakvim bezbednosnim aranžmanima želi da pripada", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa