Briselske vesti

Francuski ministar evropskih poslova: Za članstvo Ukrajine u EU je potrebno vreme

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

10:29

Francuski ministar evropskih poslova: Za članstvo Ukrajine u EU je potrebno vreme
Francuski ministar evropskih poslova: Za članstvo Ukrajine u EU je potrebno vreme - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju nije nešto o čemu može "sutra da se odlučuje", poručio je francuski ministar evropskih poslova Kleman Bon.

"Za to će biti potrebno vreme", dodao je Bon, misleći na razgovore u međunarodnim političkim krugovima, o tome da li da se Ukrajini omogući brzi ulazak u EU kao gest solidarnosti zbog ruske invazije, prenosi Rojters.

Lideri EU sastaju se danas u Versaju na neformalnom samitu posvećenom vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i njenim posledicama. Oni treba da razgovaraju o jačaju evropskog suvereniteta, odbrani, smanjenju zavisnosti od ruskih energenata i novim načinima za rast i ulaganje u evropsku privredu, kao i o ekonomskoj i humanitarnoj pomoći EU Ukrajini i sankcijama za Rusiju i Belorusiju, najavljeno je u Briselu.

Lideri Evropske unije postepeno će ukinuti kupovinu ruske nafte, gasa i uglja pošto je rat Moskve protiv Ukrajine pokazao da EU mora da bude manje zavisna od Rusije, ali je malo verovatno da će se Kijevu ponuditi brzo članstvo u EU, pokazuje predlog deklaracije u koji je Rojters imao uvid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa