Biznis vesti

Amerika zabranila uvoz ruskih energenata, a sad su sve oči na Evropi i prva poruka je Boreljova: Nećemo slediti Bajdena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2022

-

22:13

Amerika zabranila uvoz ruskih energenata, a sad su sve oči na Evropi i prva poruka je Boreljova: Nećemo slediti Bajdena
Amerika zabranila uvoz ruskih energenata, a sad su sve oči na Evropi i prva poruka je Boreljova: Nećemo slediti Bajdena - Copyright Tanjug AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje EU su znatno više izložene ruskoj energetici nego SAD i zato Brisel neće slediti najnoviji potez američkog predesednika Džozefa Bajdena, koji je uveo potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata u Sjedinjene Američke Države.

EU je saopštila da zavisnost od ruskog gasa planira da eliminiše "diverzifikujući snabdevanje gasom uvozom od neruskih snabdevača, i proizvodnjom i uvozom veće količine biometana i obnovljivog vodonika, dok je šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio da EU stalno traži alternativne izvore gasa. 

"Nećemo uvoditi zabranu uvoza ruskih energenata. Nećemo slediti Bajdena po tom pitanju", rekao je Borelj. 

EU zavisi od Rusije za 40 odsto svojih potreba za gasom, dok ruska nafta takođe čini 27 odsto od ukupnog godišnjeg uvoza nafte u EU.

Zamenik ruskog premijera Aleksander Novak rekao je juče da bi Rusija mogla da obustavi isporuku gasa Nemačkoj preko Severnog toka 1, kao odgovor na blokadu projekta Severnog toka 2, što je nedavno objavio nemački kancelar Olaf Šolc.

Ranije danas, Bajden je istakao da SAD sarađuju sa evropskim partnerima kako bi se smanjila njihova zavisnost od ruskih energenata. Zabrana koju je saopštio obuhvata rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj.

"Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati time snažan udarac ratnoj mašini ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Džonson: Svet ujedinjen da se smanji zavisnost od ruske nafte

Zemlje širom sveta ujedinjuju se u nameri da preduzmu konkretne korake kako bi se manje oslanjale na rusku naftu, uprkos tome što je takva odluka teška za neke srednjoevropske države, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

"Postojala je saglasnost oko odluke da se postepeno prevaziđe zavisnost od ruske nafte i gasa, iako je to neverovatno teško za neke evropske zemlje. Ono što radimo je prvi korak", rekao je Džonson posle sastanka sa liderima Češke Republike, Mađarske, Poljske i Slovačke, prenosi Rojters.

Zvanični London je ranije najavljivao da će postepeno smanjivati i do kraja ove godine obustaviti uvoz ruske nafte i naftnih derivata zbog rata u Ukrajini.

"Bez ruske nafte Nemačka bi se našla u haosu"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obrazložila je odluku Berlina da ne uvodi zabranu na uvoz ruske nafte u znak odmazde za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi takva zabrana Nemačku gurnula u haos koji bi predstavljao pobedu, a ne pritisak za Kremlj.

"Ako bi Nemačka smatrala da bi zabrana uvoza energenata iz Rusije okončala rat, uvela bi zabranu. Međutim, mi ne mislimo da bi to okončalo rat", rekla je Berbok, prenosi Rojters.

Nemačka trećinu svog uvoza energenata obezbeđuje uvozom iz Rusije, navodi Rojters.

"Ako bismo odmah zabranili uvoz iz Rusije, već sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Nemačkoj", rekla je Berbok u intervjuu za TV kanal dnevnika Bild.

Dodala je da, ako bi nemačke vlasti zabranile uvoz nafte iz Rusije, nastavnici i medicinske sestre ne bi mogli da dolaze na posao, a škole i bolnice bi ostale bez struje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis