Aktuelno iz kulture

Bojkot ruske kulture se nastavlja: Boljšoj i Marijinski teatar ostali bez zvezda

Komentari

Autor: Euronews

08/03/2022

-

17:17

Bojkot ruske kulture se nastavlja: Boljšoj i Marijinski teatar ostali bez zvezda
Wikipedia.org/Alexey Yakovlev, Profimedia - Copyright Wikipedia.org/Alexey Yakovlev, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedugo pošto je stigla vest da je muzički direktor i glavni dirigent Boljšoj teatra Tugan Sohijev dao otkaz zbog, kako je naveo, pritiska da zauzme stav vezano za rat u Ukrajini, Euronews je objavio i da su dva igrača te čuvene ruske kuće prekinula saradnju zbog rata u Ukrajini.

Brazilac David Mota Soares i Italijan Jakopo Tisi objavili su 7. marta da podnose ostavku, te da neće igrti za Boljšoj teatar iz solidarnosti sa ukrajinskim žrtvama sukoba.

Ova dva igrača su se pridružila masovnom egzodusu kulturnih ličnosti i preduzeća sa ruske kulturne scene, ujedno i bojkotu ruske kulture i umetnika na drugim scenama.

"Sa dubokom tugom sam napustio Boljšoj teatar, svoje učitelje, kolege, prijatelje i mesto koje sam toliko godina zvao domom", napisao je na društvenoj mreži Soares i dodao:

"Ne mogu da se pretvaram da se ništa nije dogodilo. Ne mogu da verujem da se ovo ponovo dešava, mislio sam da smo naučili lekcije iz prošlosti.

Pixabay

Boljšoj teatar ostao bez muzičkog direktora i glavnog dirigenta, a ostaje i bez igračkih zvezda

Prema njegovim rečima, budući da ima mnogo prijatelja u Ukrajini, ne može ni da zamisli koliko oni sada pate, a na kraju je poručiio i to da je njegovo srce uz njih.

Njegov sunarodnik Viktor Kajšeta, drugi solista Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, takođe je najavio odlazak iz Rusije i to posle pet godina koje je proveo u tom baletu. Međutim, kako je precizirao u pitanju je samo pauza, dok traju sukobi i dok deli bol sa ukrajinskim narodom.

Jedna od glavnih zvezda Boljšoj teatra, Jakopo Tisi, svoj odlazak je obrazložio rečima:

"Šokiran sam ovom situacijom koja nam se dešava preko noći i, iskreno, trenutno ne mogu da nastavim karijeru u Moskvi", podelio je on s pratiocima na Instagramu.

Pored zvezda Boljšoj teatra, odlazak iz Rusije najavio je još jedan igrač Marijinskog teatra, Britanac Zander Pariš. Kako je on obrazložio, odluka je bila teška i veruje da će se vratiti u Peterburg kad se smiri situacija.

Kraljevska opera u Londonu je 25. februara objavila da je zbor situacije sa Ukrajinom prinuđena da otkaže predstava Boljšoj teatra, s kojima je ova čuvena trupa trebalo tokom leta da izvede na londonskoj sceni.

Iz Londona je stigla i vest da je Kraljevska opera zbog invezije Rusije na Ukrajinu otkazala saradnju sa ruskim dirigentom Pavelom Sorokinom.

"S obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini, u ovom trenutku nije moguće da Pavel Sorokin, dirigent Boljšog orkestra, gostuje u Kraljevskom baletu", navela je operska kuća.

Mladi muzičari izbegli iz Ukrajine

Euronews je objavio i da je 8. marta bila u toku evakuacija mladih muzičara iz Ukrajine, koji sviraju sa ukrajinskim "Youth Symphony Orchestra".

Violine, violončela i viole mogli su se videti na peronu u Mađarskoj, kao verni pratioci svojih mladih vlasnika koji su nakon dugog putovanja vozom pristigli na sigurno.

Violinistkinja Miroslava Šerbina kaže da je njen instrument bio jedino što je uzela dok je bežala iz Ukrajine, zajedno sa odećom koju je nosila. Instrument nije upotrebila od početka ruske invazije na njenu zemlju.

"Nisam želela da svirama kako bih mogla da čujem sirene i odemo na vreme u sklonište. Htela bih da se osećam sigurno kako bih mogla da vežbam, a ne da mislim o tome da bomba može pasti i uništiti moj dom", kazala je ova dvadesetogodišnjakinja za Euronews.

Ona je među više od 1,7 miliona ljudi koji su pobegli iz Ukrajine tokom ove, kako navode Ujedinjene nacije, najbrže rastućom izbegličke krize u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura