Aktuelno iz kulture

Kraljevska opera u Londonu otkazala saradnju sa ruskim dirigentom Pavelom Sorokinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/03/2022

-

15:04

Kraljevska opera u Londonu otkazala saradnju sa ruskim dirigentom Pavelom Sorokinom
Pavel Sorokin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kraljevska opera u Londonu otkazala je saradnju sa ruskim dirigentom Pavelom Sorokinom zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je ta britanska kulturna ustanova.

"S obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini, u ovom trenutku nije moguće da Pavel Sorokin, dirigent Boljšog orkestra, gostuje u Kraljevskom baletu", navela je operska kuća.

Krajem februara Kraljevska opera je otkazala nastupe čuvenog Boljšoj baleta zakazane za leto iz istih razloga.

Većina ruskih umetnika neće uskoro dobiti priliku da se pojavi u nekoj od evropskih, pa ni svetskih ustanova kulture, nakon što je većina evropskih i američkih institucija zbog napada na Ukrajinu počela da bojkotuje ruske predstave, izložbe, koncerte i filmove.

Podsetimo, proslavljenog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva je prošle nedelje gradonačelnik Minhena Diter Rajter otpustio s mesta glavnog dirigenta minhenske Filharmonije jer nije javno osudio rat u Ukrajini, kao i zbog njegovih "dobro poznatih stavova i bliskosti" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

S druge strane, muzički direktor i glavni dirigent Boljšoj teatra Tugan Sohijev dao je otkaz u nedelju zbog, kako je naveo, pritiska da zauzme stav vezano za rat u Ukrajini. Ruski dirigent, koji je bio i na čelu francuskog Nacionalnog orkestra Kapitol u Tuluzu, u saopštenju je naveo da daje otkaz "koji odmah stupa na snagu" na oba radna mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura