Evropa

Gradonačelnik Minhena dao otkaz ruskom dirigentu, iz solidarnosti ruska operska diva otkazala nastup u milanskoj Skali

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

11:46

Gradonačelnik Minhena dao otkaz ruskom dirigentu, iz solidarnosti ruska operska diva otkazala nastup u milanskoj Skali
Gradonačelnik Minhena dao otkaz ruskom dirigentu, iz solidarnosti ruska operska diva otkazala nastup u milanskoj Skali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter otpustio je glavnog dirigenta minhenske Filharmonije, Rusa Valerija Gergijeva.

Rajter je svoju odluku obrazložio navodnom bliskošću dirigenta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Gergijev je, kako se navodi, i pored poziva da to učini, odbio da jasno osudi rat u Ukrajini.

Proslavljenom ruskom dirigentu Valeriju Gergijevu prošlog vikenda je zabranjen nastup sa Bečkom filharmonijom tokom njihove američke turneje zbog njegovih "dobro poznatih stavova i bliskosti" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Milanska Skala je pre toga prva poslala pismo dirigentu u kom od njega zahteva da se izjasni da se zalaže za mirno rešenje sukoba u Ukrajini. U suprotnom, neće mu biti dozvoljeno da diriguje "Pikovom damom" Čajkovskog na njihovog sceni.

Ana Netrebko: Nije ispravno umetnike terati da osuđuju svoju domovinu

Ovim povodom, sada se oglasila i ruska operska diva Ana Netrebko koja je otkazala nastup u milanskoj Skali zbog odluke te kulturne ustanove o otpuštanju ruskog dirigenta Valerija Gergijeva.

Netrebko je trebalo da nastupi u milanskoj Skali 9. marta u operi "Adriana Lekuvrer".

"Nije ispravno umetnike i druge ličnosti javnog života terati da iznose u javnost svoje političko mišljenje i osuđuju svoju domovinu. To treba da bude slobodna odluka. Kao i mnoge moje kolege ni ja nisam politički čovek. Nisam politički ekspert. Ja sam umetnica i moj cilj je da ujedinim ljude preko tih političkih granica", napisala je operska pevačiča na svom Fejsbuk nalogu i ovim demantovala navode da je nastup otkazan iz zdravstvenih razloga.

Ona je dodala da je protiv rata u Ukrajini, ali da je i Ruskinja koja voli svoju zemlju, te istakla da i sama ima prijatelje u Ukrajini i da joj njihova patnja trenutno lome srce.

"Želim da se ovaj rat okonča i da ljudi mogu živeti u miru. To je ono čemu se nadam i za šta se molim", naglasila je Netrebko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa