Neistražena Evropa

Strah u Austriji zbog Černobilja, apoteke ostale bez zaliha kalijumjodida koji štiti od taloženja radioaktivnog joda

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

10:21

Strah u Austriji zbog Černobilja, apoteke ostale bez zaliha kalijumjodida koji štiti od taloženja radioaktivnog joda
AP/Efrem Lukatsky - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je, nakon ruskog zauzimanja područja oko ukrajinske nuklearke u Černobilju i stavljanja ruskih nukearnih snaga u stanje povišene pripravnosti, povećana uznemirenost i potražnja za tabletama kalijum-jodida, javili su jutros austrijski mediji.

U apotekama širom Austrije vlada nestašica tableta kalijum-jodida, što se opravdava potrebom građana da se snabdeju za slučaj potrebe. Ministarstvo zdravlja više od 20 godina nabavlja tablete kalijum-jodida za stanovništvo. Trenutno je u toku zamena starih za nove tablete, pošto je starima u avgustu istekao rok.

Tablete kalijum-jodida pružaju, nakon nuklearnog incidenta, ako se uzmu na vreme, zaštitu od taloženja radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi i tako umanjuju rizik od raka štitne žlezde.Te tablete su, prvi put, preporučene građanima nakon incidenta u nuklearnom reaktoru u Černobilju, kada su radioaktivni oblaci stigli i do Beča. Škole i obdaništva od tog doba imaju tablete kalijum-jodida u svojim apotekama. Osobe stare od 18 do 40 godina mogu, za malu cenu, da kupe tablete u apotekama, a osobe iznad 40 godina ne treba da ih koriste jer je kod njih rizik od raka štitne žlezde usled zračenja jako mali, a rizik od nus-pojava od tableta veliki.

Podsetimo, ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju, malo nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da će to biti "objava rata celoj Evropi". Uznemirujuću vest saopštila ukrajinska agencija koja je navela da je "zabeležila pojačan nivo radijacije kod bivše nuklearke Černobilj".

Ukrajinski Inspektorat za nuklearno regulisanje objavio je istog dana mapu automatskog merenja radijacije, na kojoj se vidi da je gama-zračenje širom zemlje povišeno "u značajnoj meri". Međutim, iz Inspektorata su naglasili da je nemoguće znati uzroke za povišenu radijaciju zbog vojnih akcija u zemlji. S druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su "nivoi zračenja u blizini Černobilja normalni", nakon što je ruska vojska zauzela tu bivšu elektranu u Ukrajini, ali ukrajinski zvaničnici daju drugačije podatke.

Inače, zbog ovakve situacije je i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije započeo pojačano praćenje nivoa radioaktivnosti u vazduhu povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini, potvrđeno je u petak za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa