Fokus

Pala odluka - potpuna zabrana za ruske energente u SAD, Bajden: Udarac Putinovoj ratnoj mašini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

08/03/2022

-

17:38

Pala odluka - potpuna zabrana za ruske energente u SAD, Bajden: Udarac Putinovoj ratnoj mašini
Pala odluka - potpuna zabrana za ruske energente u SAD, Bajden: Udarac Putinovoj ratnoj mašini - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena donela je odluku da zabrani uvoz ruskih energenata u SAD kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je Bajden.

Bajden je objavio da njegova administracija zabranjuje u potpunosti zabranjuje uvoz ruske nafte, prirodnog gasa i uglja u SAD.

"Danas objavljujem da Sjedinjene Države gađaju glavnu arteriju ruske ekonomije. Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa i energenata", rekao je Bajden i dodao: 

"To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i da će američki narod zadati još jedan snažan udarac Putinovoj ratnoj mašini", rekao je on. 

Kako navodi CNN, SAD će ovaj potez preduzeti jednostrano, bez evropskih saveznika, zbog, kako se ukazuje, "neslaganja među evropskim nacijama oko toga da li zabraniti uvoz ruske energenata". Zemlje EU su znatno više izložene ruskoj energetici nego SAD.

Američki uvoz iz Rusije, podseća CNN, čini mali deo američkog energetskog portfolija, oko 8 odsto u 2021. godini, od čega je oko 3 odsto sirova nafta. Priprema za ovaj potez trajala je poslednjih nedelju dana, tokom kojih su ekonomski zvaničnici Bele kuće bili angažovani na pripremi plana upravljanja u vezi sa odlukom o zabrani koja je danas i doneta.

Kako navodi CNN, američko Ministarstvo energetike je izvestilo da je u poslednje dve nedelje februara uvoz ruske nafte iz Rusije pao na nulu pošto su američke kompanije prekinule veze sa Rusijom, efektivno sprovodeći sopstvenu odluku o zabrani. Međutim, kako navodi Glas Amerike, odluka je doneta posle konsultacije sa evropskim partnerima.

Ti napori su postali intenzivniji poslednjih dana jer je postalo gotovo izvesno da će SAD uvesti zabranu ove nedelje, rekao je jedan zvaničnik.

 

Ruski gas čini trećinu evropskih energetskih potreba, dok Amerika ne uvozi prirodni gas iz Rusije.

Bajden je na početku sukoba objasnio oklevanje da uvede sankcije na uvoz ruske nafte porukom da pokušava da "ograniči posledice koje Amerikanci trpe na benzinskim pumpama".

Cene goriva rastu nedeljama zbog konflikta i u očekivanju potencijalnih sankcija protiv ruskog energetskog sektora. Prosečna cena galona (3,8 litara) u SAD porasla je za 45 centi prošle nedelje i u ponedeljak je dostigla 4,06 dolara.

Amerika dnevno uvozi oko 100.000 barela nafre iz Rusije, što je samo oko pet odsto ruskog izvoza tog energenta. Prošle godine, oko osam odsto američkog uvoza nafte bilo je iz Rusije.

Pre invazije, nafta i gas činili su više od trećine prihoda ruske vlade. Globalne cene energije skočile su posle invazije i nastavile da rastu uprkos puštanju nafte iz strateških rezervi, zbog čega je ruski izvoz postao još unosniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet