Briselske vesti

EU počela razmatranje kandidatura za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije

Komentari

Autor: CNN

07/03/2022

-

20:18

EU počela razmatranje kandidatura za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije
Profimeda Pixabay - Copyright Profimeda Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija počela je danas proceduru razmatranja zahteva za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, saopštilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta. Te tri zemlje podnele su kandidaturu za članstvo posle početka ruske invazije Ukrajine.

Ambasadori Evropske unije složili su se u ponedeljak da razmotre kandidature ove tri zemlje za pridruživanje EU, čime će započeti dugotrajni proces pristupanja.

U tvitu u ponedeljak, francusko predsedništvo EU je saopštilo da se 27 stalnih predstavnika evropskih zemalja "složilo da pozovu Evropsku komisiju da iznese mišljenje o svakoj prijavi za članstvo u EU koju su podnele Ukrajina, Gruzija i Moldavija", prenosi CNN.

Ovim počinje proces koji bi mogao da potraje godina pre nego što se tri bivše sovjetske zemlje prudruže Uniji.

Zemlje koje žele da postanu deo Evropske unije moraju da ispune stroge kriterijume, što uključuje složene društvene, pravne i političke reforme.

"Razgovaraćemo o zahtevu za prijem Ukrajinaca narednih dana", rekao jem predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u poruci na tviteru posle novog razgovora sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je zatražiio od Evropljana da "bez odlaganja" prime njegovu zemlju, ali za tako nešto ne postoji nikakva procedura.

Pristupanje EU je dug proces tokom koga se zakonodavstvo zemlje kandidata prilagodjava zakonima Unije. Zahteva kompleksne pregovore o brojnim temama i teške kriterijume za ispunjenje za zemlju u ratu kao što je politička stabilnosti i održiva tržištna privreda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa