Evropa

Moldavija i zvanično zatražila članstvo u EU: "Spremni smo da učinimo sve i ostvarimo nacionalni cilj"

Komentari

Autor: Euronews

03/03/2022

-

18:07

Moldavija i zvanično zatražila članstvo u EU: "Spremni smo da učinimo sve i ostvarimo nacionalni cilj"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moldavija je zvanično zatražila da se pridruži Evropskoj uniji, nedelju dana nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

"Danas potpisujemo zahtev za pristupanje Republike Moldavije Evropskoj uniji. Ona je upućena Emanuelu Makronu, predsedniku Francuske, zemlje koja danas predsedava Savetom Evropske unije. Podnećemo zahtev narednih dana u Briselu", rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu.

Odluka je doneta samo 24 sata nakon što je još jedna bivša sovjetska zemlja Gruzija zatražila članstvo u EU.

"Republika Moldavija mora da ima jasan evropski put. Spremni smo da učinimo sve što je moguće da ostvarimo ovaj fundamentalni nacionalni cilj", dodala je Sandu. 

Moldavija, država od 2,6 miliona ljudi, direktno je pogođena ruskom invazijom na Ukrajinu, sa više od 112.000 ukrajinskih izbeglica koje se stiglo u zemlju otkako je Moskva izvela napad 24. februara.

"To smo dokazali kada nismo dozvolili da se tiranija naseli u našu zemlju. Pokazali smo da ćemo živeti po pravilima samo kada branimo demokratiju u izbori. I sada, u danima rata u Ukrajini, dok se čuju topove na granici, ostajemo zreli i nudimo pomoć našim susedima, koji beže od katastrofe. Ostajemo neutralni, ali ostajemo podrška, smireni, velikodušni i odgovorna", rekla je ona.

profimedia

 

Ona je dodala da su državljani Moldavije dokazali svetu da su zreo narod. 

"Zrelost naroda se najbolje vidi u teškim vremenima. Ona se vidi u umerenim odlukama, u balansu između slobode i odgovornosti. Ona se očitava u odlučnom smirivanju naroda kada prava opasnost pokuca na vrata", rekla Sandu. .

Ukrajina je u međuvremenu zatražila da bude brzo primljena u Uniju, ali ostaje sumnja da li bi ostale članice podržale proširenje, prenosi Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa