Evropa

Putin: Cilj će svakako biti ostvaren; Makron: Pravite veliku grešku, skupo će vas koštati

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

15:23

Putin: Cilj će svakako biti ostvaren; Makron: Pravite veliku grešku, skupo će vas koštati
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Cilj vojne operacije u Ukrajini jesu demilitarizacija i neutralni status Ukrajine, kako s njene teritorije ne bi pretila opasnost za Rusiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj.

 S druge strane predsednik Francuske je, kako je rekao neimenovani zvaničnik, a preneo Rojters, Putinu rekao da pravi veliku grešku u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će rat koštati Rusiju veoma skupo, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Ruski predsednik je, prema navodima iz Kremlja, naglasio da će svi zadaci specijalne vojne operacije biti ispunjeni u svakom slučaju, a da će pokušaji Kijeva da kupi vreme odugovlačenjem pregovora, dovesti samo do toga da se u pregovaračkoj poziciji Moskve pojave novi uslovi, navodi se.

Putin je, kako navodi Kremlj u saopštenju, naglasio da je Rusija odlučna u borbi protiv nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini, koje, tvrdi, vrše ratne zločine, uključujući postavljanje borbene tehnike u stambene četvrti i koristeći civile kao živi štit.

Prema njegovim rečima, tokom "specijalne vojne operacije, koja teče po planu", ruska vojska čini sve što je moguće da se sačuvaju životi civila.

Predsednik Rusije je pozvao Makrona da se pridruži naporima da se omogući bezbedna evakuacija stranih državljana iz Ukrajine, spomenuvši i grupu indijskih studenata u Harkovu koje ukrajinski militanti drže kao taoce.

Emanuel Makron je, kako je navedeno u saopštenju, obećao da će o tome razgovarati s ukrajinskim rukovodstvom.

Putin je Makronu skrenuo pažnju na to da zapadne zemlje, pa i sama Francuska, bukvalno ništa nisu učinile da bi primorale Kijev da ispunjava odredbe Minskih sporazuma, dodaje Kremlj.

Dvojica predsednika su se dogovorila da Pariz i Moskva nastave kontakte na raznim nivoima.

Putin je, kako prenosi BBC,naveo i da se ne slaže s jučerašnjem Makronom izjavom da je predsednik Rusije odgovoran za započinjanje rata.

Makronov savetnik: Putin nas nije uverio

U telefonskom razgovoru koji je vođen na inicijativu Putina, ruski lider je ponovio odlučnost da postigne neutralizaciju i razoružanje Ukrajine, bilo diplomatskim putem ili oružjem, rekao je francuski zvaničnik, preneo je Rojters.

"Nije bilo ničega u onome što je predsednik Putin rekao što bi moglo da nas uveri", rekao je savetnik francuskog predsednika, dodajući da je Putin ponovio svoj "narativ" da traži "denacizaciju Ukrajine".

"Lažete sami sebe", rekao je Makron Putinu, kazao je zvaničnik. "To će skupo koštati vašu zemlju, vaša zemlja će završiti izolovana, oslabljena i pod sankcijama veoma dugo", poručio je Makron Putinu.

I francuski premijer Žan Kasteks je rekao da je razgovor francuskog i ruskog predsednika bio, između ostalog, posvećen humanitarnim pitanjima u vezi sa situacijom u Ukrajini, preneo je TASS.

"Predsednik Republike i njegov ruski kolega razgovarali su jutros sat i po", rekao je Kasteks na televiziji TF-1.

"Makron i Putin su se, između ostalog, dotakli i humanitarnih pitanja", istakao je on.

Makron je rekao da situacija u Ukrajini izaziva veliku zabrinutost.

"Francuska se zalaže za logiku deeskalacije", rekao je on.

"Pokazujemo veliku čvrstinu u pogledu sankcija, ali u isto vreme tražimo mirno rešenje kroz dijalog", naglasio je Makron.

Komentari (0)

Evropa