Briselske vesti

Savet Evrope zatražio formiranje međunarodnog tribunala zbog zločina u Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

28/04/2022

-

20:39

Savet Evrope zatražio formiranje međunarodnog tribunala zbog zločina u Ukrajini
Savet Evrope zatražio formiranje međunarodnog tribunala zbog zločina u Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas je zatražila formiranje međunarodog tribunala, koji bi sudio odgovornima za zločine počinjene tokom napada Rusije na Ukrajinu. Mandat suda bi trebalo da bude istraga i suđenje zbog zločina agresije, koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Rusije, saopštila je Parlamentarna skupština.

Sud bi trebalo da primeni definiciju zločina agresije kakva je ustanovljena međunarodnim pravom. Sa sedištem u Strazburu, zbog moguće saradnje sa Evropskim sudom za ljudska prava, taj tribunal bi trebalo da ima ovlašćenja za izdavanje međunarodnih naloga za hapšenje i da ne bude ograničen državnim imunitetom, niti imunitetom šefova država i vlada i drugih zvaničnika, navodi se u saopštenju.

U jednoglasno usvojenoj rezoluciji Parlamentarne skupštine se izražava zaprepašćenje zbog brojnih izveštaja o silovanjima i mučenju.

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina o odlikovanju 64. motorizovane brigade, koja se nalazila u Buči u vreme zločina, šalje poražavajuću poruku porodicama žrtava i ohrabruje ruske vojnike da nekažnjeno nastave slične akcije, navodi se u rezoluciji.

Parlamentarna skupština je zatražila od međunarodne zajednice da pošalje jasnu poruku da će počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i mogućeg genocida odgovarati.

Isto mora važiti i za počinioce zločina agresije – političko i vojno rukovodstvo Rusije, koje je odgovorno za početak rata, poručila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa