Evropa

Bašele: Otkriće žrtava u Buči pokrenulo pitanja o mogućim ratnim zločinima

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

15:31

Bašele: Otkriće žrtava u Buči pokrenulo pitanja o mogućim ratnim zločinima
Tanjug/AP/Serhii Nuzhnenko - Copyright Tanjug/AP/Serhii Nuzhnenko

veličina teksta

Aa Aa

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je da je otkriće žrtava u ukrajinskom gradu Buča pokrenulo pitanja o mogućim ratnim zločinima.

Rojtersovi izveštači su juče videli leševe u Buči, uključujući jednog čoveka koji je ležao pored puta sa rukama vezanim na leđima i ranom od metka na glavi. Zamenik gradonačelnika je rekao da je 50 stanovnika bilo žrtva vansudskih ubistava koje su izvršile ruske trupe.

Kremlj je kategorički negirao bilo kakve optužbe vezane za ubistvo civila u Buči. Rojters nije mogao nezavisno da proveri ko je odgovoran za ubistva.

"Izveštaji koji dolaze iz Buče i drugih oblasti pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ozbiljnim kršenjima međunarodnih ljudskih prava", navela je Bašele u saopštenju, dodajući da je užasnuta izveštajima.

Ona je istakla potrebu da se sva tela ekshumiraju i identifikuju kako bi porodice bile obaveštene i kako bi bili utvrđeni tačni uzroci smrti. Treba preduzeti sve mere da se dokazi sačuvaju, kazala je Bašele.

"Od vitalnog je značaja da se ulože svi napori kako bi se obezbedila nezavisna i efikasna istraga o tome šta se dogodilo u Buči kako bi se osigurala istina, pravda i odgovornost, kao i reparacije i pravni lek za žrtve i njihove porodice", naglasila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa