Evropa

"Rusija nije zaista povukla svoje snage": Stoltenberg upozorava da će se napadi u Ukrajini nastaviti

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

03/04/2022

-

16:57

"Rusija nije zaista povukla svoje snage": Stoltenberg upozorava da će se napadi u Ukrajini nastaviti
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Rusija nije zaista povukla svoje snage, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, upozoravajući da će se napadi u Ukrajini nastaviti.

"Ono što vidimo nije pravo povlačenje. Međutim, vidimo da Rusija regrupiše svoje trupe i da neke od njih vraća da bi ih ponovo naoružala, da bi ih pojačala, da bi ih ponovo snabdela. Ne treba biti previše optimističan jer će se napadi nastaviti", rekao je Stoltenberg za Si-EN-En.

Stoltenberg je to rekao nakon jučerašnjeg izveštaja ukrajinske vlade da je ceo Kijevski region "oslobođen" od ruskih snaga.

"Irpin, Buča, Gostomel i cela Kijevska oblast su oslobođeni od osvajača", navela je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar na Fejsbuku.

NATO je, takođe, zabrinut zbog potencijalnih pojačanih napada, posebno na jugu i istoku, rekao je Stoltenberg.

"Dakle, ovo nije pravo povlačenje, već više promena strategije. Više fokusiranje na jug i istok", dodao je on.

Tanjug/AP/Rodrigo Abd

 

On je ocenio da smrt civila u gradu Buča severozapadno od Kijeva kao neprihvatljivu "brutalnost".

"To je brutalnost prema civilima kakvu u Evropi nismo videli decenijama. To je užasno i apsolutno neprihvatljivo da se puca u civile i ubijaju se. I to samo naglašava važnost da se ovaj rat mora okončati", rekao je on za CNN na pitanje da li je to akt genocida.

Tela najmanje 20 civila pronađena su razbacana niz ulicu u gradu Buča, severozapadno od Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga iz tog podrucja na uznemirujućim slikama koje je juče objavio AFP.

Si-En-En je zatražio komentar od ruskog Ministarstva odbrane u vezi sa navodima o pogubljenju civila u Kijevskoj oblasti i drugim delovima Ukrajine.

Stoltenberg je rekao da snažno podržava istragu Međunarodnog krivičnog suda, koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

 

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa