Briselske vesti

Šarl Mišel: Nove sankcije Rusiji zbog "dramatičnih prizora zločina" u Buči

Komentari

Autor: Fonet

03/04/2022

-

15:40

Šarl Mišel: Nove sankcije Rusiji zbog "dramatičnih prizora zločina" u Buči
Šarl Mišel: Nove sankcije Rusiji zbog "dramatičnih prizora zločina" u Buči - Copyright Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je danas nove sankcije za Rusku Federaciju povodom "dramatičnih prizora zločina" koje je nad ukrajinskim civilima počinila ruska vojska u Buči, predgrađu Kijeva.

"Šokiran sam dramatičnim fotografijama zločina koje je počinila vojska Rusije u oslobođenom regionu Kijeva", napisao je Mišel na Tviteru, uz hašteg "Buča masakr".

Evropska unija, dodao je, pomaže Ukrajini i nevladinom sektoru u prikupljanju dokaza za postupke pred međunarodnim sudovima.

"U pripremi su naredne sankcije (Rusiji) i podrška (Ukrajini)", poručio je Mišel.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je ruska vojska počinila zločine u Buči, severozapadno od Kijeva. Gradonačelnik Vitalij Kličko ocenio je da se "ono što se dogodilo u Buči i drugim predgrađima Kijeva može opisati samo kao genocid".

Blinken: Potresne slike

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su slike velikog broja mrtvih Ukrajinaca u gradu Buča, nakon povlačenja ruskih snaga veoma potresne.

"Ovo je realnost koja se dešava svakog dana, sve dok se nastavlja ruska brutalnost protiv Ukrajine," rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-En, prenosi agencija Rojters.

Habek: Užasan ratni zločin u Buči ne može biti bez odgovora

Nemački vicekancelar Robert Habek oglasio se povodom dešavanja u ukrajinskom gradu Buči i poručio da taj "užasan ratni zločin ne može ostati bez odgovora".

Habek je rekao u intervjuu za list Bild da je potrebno pojačati sankcije i da je to ono što Berlin priprema sa partnerima iz Evropske unije, prenosi Bi-Bi-Si.

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je na Tviteru da je "zaprepašćena izveštajima o neopisivim užasima u oblastima iz kojih se Rusija povlači."

"Hitno je potrebna nezavisna istraga. Počinioci ratnih zločina će odgovarati," poručila je fon der Lajen.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zatražio je danas od sveta da odgovori na "masakr" za koji tvrdi da se dogodio u gradu Buča, u blizini Kijeva.

"Rusi za cilj imaju da eliminišu što mogu više Ukrajinaca," objavio je Kuleba na Tviteru i pozvao Grupu sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja da kao odgovor na to uvede sankcije Rusiji, prenosi Bi-Bi-Si.

Novinari agencije Frans pres, koji su sa prvim ukrajinskim trupama ušli u grad Buča, nakon što su se ruske trupe povukle, videli su najmanje 20 tela razbacanih duž jedne ulice, preneo je juče Bi-Bi-Si.

Buča, koja se nalazi nedaleko od Kijeva, bila je svedok nekih od najtežih borbi poslednjih nedelja, navodi britanski javni servis.

Na snimku objavljenom na Internetu, vide se tela razbacena duž gradske ulice, neka potrbuške, neka na leđima. Izgleda da su svi obučeni u civilnu odeću, a nekima su vezane ruke i imaju rane od povreda na glavi.

Francuska televizja BFM navodi da se čini da je, sudeći po boji kože tela, smrt nastupila pre nekoliko dana.

 

Komentari (0)

Evropa