Briselske vesti

Borelj: Šesti paket sankcija Rusiji možda već na narednom sastanku

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

08:28

Borelj: Šesti paket sankcija Rusiji možda već na narednom sastanku
Borelj: Šesti paket sankcija Rusiji možda već na narednom sastanku - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija se nada da će šesti paket sankcija Rusiji biti uveden na sledećem sastanku Saveta za spoljne poslove EU, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Naredni sastanci Saveta EU za spoljne poslove zakazani su za 10. i 16. maj, naveo je Rojters.

Na konferenciji za novinare u Panama Sitiju, gde je boravio u zvaničnoj poseti, Borelj je rekao da se u EU nadaju da će obuzdati ruski izvoz energenata u okviru napora da se Moskva sankcioniše zbog vojne operacije u Ukrajini.

Očekuje se da će Evropska komisija ove nedelje predložiti paket sankcija EU, uključujući potencijalni embargo na kupovinu ruske nafte - meru kojom bi se Moskvi uskratio veliki priliv sredstava, međutim predlog je u prvi mah doveo do podele među zemljama EU.

Borelj, koji predsedava sastancima Saveta za spoljne poslove, izrazio je nadu da će EU moći da preduzme takve mere i "značajno ograniči uvoz ruskih energenata", ali je priznao da za sada nema saglasnosti svih članica.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Александар Поповић

03.05.2022 12:08

Да ли је улога г. Бореља да брине о безбедности и јачању сададње на ЕУ простору или да из све снаге ради на даљем раслојавању Уније и угрожавању безбедности њених грађана? Ни једном речју није подржао напоре за смиривање на релацији Русија-Украјина, већ аплаудира наоружавању једне стране, увођењу санкција другој страни… И додатно уноси несигурност међу грађане ЕУ, aли и земаља које теже чланству. По укупном понашању све више личи на свог земљака Солану, који је у НАТО -униформи уживао у рушењу Југославије и нељудском бомбардовању њених грађана.

Evropa